Dues exalumnes del Sant Gervasi premiades pel seu treball sobre el paper de la dona durant la Transició

Gloria Moreno i la Celia Varón han estat guardonades amb els Premis de Recerca Jove de la Generalitat

Societat

Dues exalumnes del Sant Gervasi premiades pel seu treball sobre el paper de la dona durant la Transició
Dues exalumnes del Sant Gervasi premiades pel seu treball sobre el paper de la dona durant la Transició

Mollet del Vallès

Un treball de recerca sobre el paper de la dona durant la Transició espanyola ha valgut un premi de la Generalitat per a les exalumnes de l'Escola Sant Gervasi Gloria Moreno i la Celia Varón.

L’última edició  dels Premis de Recerca Jove (PRJ), impulsats per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) de la Generalitat de Catalunya, ha atorgat un dels seus guardons al treball de recerca de Batxillerat La transició va ser feminista, de les dues joves alumnes de l'escola molletana fins a l'any passat, que consisteix en un exhaustiu estudi del moment en què la dona, a Espanya, comença a tenir veu en les institucions democràtiques.

El treball comprèn des de la Segona República, passant per la  dictadura del règim falangista, fins a arribar a la Transició política un cop Francisco Franco va morir. Les vides de totes les dones que van participar d’alguna manera en aquesta transició política queden reflectides en el treball. De l’estudi es desprenen "les dificultats que aquestes dones van patir per poder incorporar-se al món de la política sense ser jutjades prèviament pel seu sexe. Malgrat tot no van amagar les seves ganes de voler debatre i alçar la seva veu davant de la repressió i l’aïllament patit durant tants anys", apunten des del centre.

Els Premis Recerca Jove tenen com a objectiu el foment de vocacions científiques entre l’alumnat de Secundària i el reconeixement de la tasca dels centres educatius que fomenten l’esperit científic i l’interès per la recerca. En aquesta edició els PRJ han premiat un total de 78 treballs de recerca realitzats durant el curs 2019-2020 peralumnes de 3r i 4td’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de grau mitjà o superior. Entre aquests premis s’inclouen: el Premi Reginó, en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones (ICD), que distingeix el millor treball de recerca sobre les dones i les seves aportacions i el centre d’educació secundària que hagi destacat per haver impulsat l’interès en aquesta temàtica.

Edicions locals