[VÍDEO] On van els impostos dels molletans?

L'Ajuntament posa en marxa un espai web amb les dades econòmiques municipals amb un format més entenedor

Política, Economia

[VÍDEO] On van els impostos dels molletans?
[VÍDEO] On van els impostos dels molletans?

Mollet del Vallès

Amb el nom On van els meus impostos?, el govern de Mollet ha posat en marxa un espai sobre informació econòmica de l'Ajuntament explicada d'una manera més entenedora i clara. El pressupost del Consistori, quan es recapta en impostos, quins són els ingressos que percep la institució d'altres administracions, a què es destinen els diners... tot un seguit d'indicadors que des d'avui es poden consultar al web municipal.

Les consultes es poden fer mitjançant tres grans apartats. D’una banda, la visió global, que permet fer-se una idea general dels ingressos i despeses de l’Ajuntament, de l’altra, les polítiques concretes, on es pot triar quina àrea en concret interessa consultar (educació, cultura, habitatge, serveis socials...) i finalment, l’apartat I què aporto jo?, on, a partir d'una calculadora, la ciutadania pot saber a quan ascendeix la seva factura fiscal i de quina manera es distribueixen els seus diners i en quines àrees s'inverteixen. Per aclarir el funcionament de la plataforma, també s'ha editat un vídeo.

Aquest dilluns, l'Ajuntament de Mollet ha presentat l'eina, que s'ha elaborat amb la col·laboració de la Fundación Ciudadana Civio, una entitat independent i sense ànim de lucre que té com a objectiu informar la ciutadania i pressionar els poders públics per aconseguir una transparència real i eficaç de les institucions.

L'eina desenvolupada, que s'ha treballat en els darrers set mesos per part de Civio i diversos departaments municipals, principalment el d'Economia, ha tingut un cost d'uns 15.000 euros. L'objectiu principal ha estat presentar de manera entenedora la informació econòmica de l'administració local. "Malgrat que l'Ajuntament ja publicava tota aquesta informació econòmica, accedir-hi i entendre-la era complicat", admet el regidor d’Administració Digital, Xavier Buzón.

En el mateix sentit, la regidora d’Economia, Mireia Dionisio, afegia: “És una informació complexa que sovint no és comprensible. Per evitar aquesta situació, amb aquesta eina es fa servir un llenguatge més proper al de l'economia domèstica perquè sigui una informació més comprensible i per tant més accessible”, ha dit Dionisio.

A la presentació també ha assistit el director de la Fundación Civio, David Cabo, qui remarcava la importància que la informació econòmica sigui entenedora per a la ciutadania perquè si no "no serveix de res", assegura. "A vegades hi ha missatges molt negatius sobre les administracions públiques, per ignorància o de manera malintencionada, però si s'explica bé a quins serveis es dediquen els impostos es pot generar més confiança entre els ciutadans i fer disminuir aquests discursos negatius", apunta Cabo, qui concloïa: "En impostos, el cost per a la gent és molt clar, però el benefici és molt difús".

A la plataforma estarà disponible la informació econòmica municipal des del 2015, unes dades que, segons la regidora d'Economia, serviran com a "rendició de comptes" de l'últim mandat complet del govern local.

Per a l’alcalde de Mollet, Josep Monràs, "la transparència forma part de l’ADN d’aquest govern municipal" i aquesta eina fa "un pas més en aquesta direcció". Per a l'alcalde, la plataforma també servirà "per combatre i lluitar contra les notícies falses i oferir la informació d’una forma més clara i entenedora”.

Edicions locals