La Fundació Sanitària Mollet instal·la 1.368 plaques solars a l'Hospital

El parc fotovoltaic situat a la coberta de l'edifici proporcionarà un 12,5% del total del consum elèctric del centre sanitari

Societat

La Fundació Sanitària Mollet instal·la 1.368 plaques solars a l'Hospital
La Fundació Sanitària Mollet instal·la 1.368 plaques solars a l'Hospital

La Fundació Sanitària Mollet (FSM) ha instal·lat a la coberta de l'Hospital 1.368 plaques fotovoltaiques, un parc solar que es preveu que proporcioni un 12,5% del total del consum elèctric del centre sanitari.

Els panells, que ocupen 6.500 metres quadrats dels 10.000 del sostre de l'Hospital, tindran una producció, segons les estimacions, de més de 800.000 kWh, aproximadament el consum d’uns 200 habitatges de 75m2.

El projecte d'instal·lació solar, que s'emmarca en l'estratègia d'eficiència energètica de la FSM, es va començar a treballar el 2016 però va rebre un impuls el 2019 "gràcies al canvi normatiu que facilitava els tràmits per instal·lar plaques d'autoconsum", explica Òscar Sotos, director d’Infraestructures de la Fundació Sanitària Mollet. La producció, que s’injectarà a la corrent de l’hospital per a un consum immediat, proporcionaria un 12,5% del consum d’energia elèctrica total de l’Hospital, un 7% durant els mesos d’hivern i un 25% durant els mesos d’estiu. "La idea és que mai hi hagi un excedent d'energia i que la producció s'ajusti a les necessitats", diu Sotos.

Les plaques reforcen a més l'estratègia de consum d'energia 100% provinent de fonts renovables, que la FSM aplica des del 2017. "Vam deixar Endesa i vam contractar Electra Caldense, una subministradora d'energia de Caldes de Montbui, que ens garantia el 100% d'origen renovable", indica Sotos.

Equivalent a 240 arbres anuals

“Amb aquesta instal·lació reduïm anualment 120 tones la nostra emissió de CO2, que equival a plantar 240 arbres nous cada any”, explica Sotos. De fet, segons apunta el director general de la FSM, Jauem Duran, els hospitals "són un dels edificis públics amb major consum d’energia degut a la seva activitat continuada 24 hores al dia. L’objectiu és aconseguir que en 30 anys la nostra petjada de carboni en el planeta sigui 0”, deia. Per materialitzar aquest compromís, l’Hospital de Mollet ha estat el primer centre hospitalari en adherir-se als compromisos de la 1a Cimera d’Acció Climàtica Catalana de la Generalitat de Catalunya.

La instal·lació ha suposat una inversió de 450.000 euros, que segons els càlculs hauria de generar un estalvi anual de la factura elèctrica d'uns 65.000 euros. Així, la FSM preveu amortitzar-la al llarg de 7 anys. El projecte s’ha realitzat en col·laboració amb CHINT Energy, empresa fabricant de mòduls solars i constructors de parcs solars amb el reconeixement als Millors Mòdols Solars del 2020 per l’entitat PVTECH. Les plaques es van instal·lar a finals de l'any passat, entre la segona i la tercera onada de la pandèmia. Ara per ara, la instal·lació es troba en període de proves i es podrà posar en marxa un cop disposi de l'autorització de la Generalitat.

Aquest dijous s'ha presentat en societat la instal·lació en un acte que ha comptat amb l’alcalde de Mollet del Vallès, Josep Monràs; la gerent de la Regió Sanitària Metropolitana Nord, Anna Aran, i el president de la Fundació Sanitària Mollet, Andreu Llargués i que va tenir el cap de meteorologia de TV3, Tomàs Molina, com a mestre de cerimònies amb una conferència sobre el clima del futur i la responsabilitat climàtica

Edicions locals