Colomé renunciarà aquest dimecres a la presidència del Consell Comarcal

El president passarà el relleu a l'alcalde de Canovelles (PSC) d'acord amb el pacte de govern al qual van arribar Junts, PSC i En Comú Podem

Política

Colomé, Cordero i Manils, aquest dimarts a la Sala Tarafa
Colomé, Cordero i Manils, aquest dimarts a la Sala Tarafa

D’acord amb el pacte de govern al Consell Comarcal acordat el 2019 entre Junts, el PSC i En Comú Podem, aquest juny hi haurà relleu a la presidència del Consell Comarcal. Aquest dimecres, Francesc Colomé (Junts) renunciarà al càrrec de president en un ple extraordinari, i l’alcalde de Canovelles, Emilio Cordero (PSC), agafarà el relleu el 30 de juny. Colomé, però, es mantindrà com a vicepresident, “almenys fins que desencallem el projecte de nova seu”, explicava aquest dimarts en roda de premsa per fer balanç d’aquests dos anys de mandat.

Acompanyat dels dos vicepresidents, Emilio Cordero i Jordi Manils, i dels portaveus de Junts, PSC i En Comú Podem, el president sortint ha desgranat les actuacions dels diferents serveis i àrees d’aquests dos primers anys de mandat, i ha destacat tres reptes més importants als quals ha hagut de fer front el govern durant aquest temps: el finançament, el pressupost i la nova seu.

Sobre el finançament, Colomé explicava que els últims anys el Consell Comarcal ha anat rebent cada vegada menys aportacions d’altres administracions. “Per això vam fer front comú amb els consells comarcals del Baix Llobregat i el Vallès Occidental per reclamar més finançament a la Generalitat”, recordava Colomé, qui apuntava que el Consell hauria de rebre uns 400.000 euros més del que rep per garantir la prestació de serveis. “Ens n’hem sortit en part, perquè la Generalitat ha augmentat la seva aportació en 165.000 euros”. Colomé recordava que el Consell Comarcal és un òrgan finalista i que té poc marge de maniobra per fer polítiques pròpies. “Amb la pandèmia, si haguéssim tingut recursos, hauríem pogut fer molt més”, apuntava. “Ens cal un bon finançament per fer polítiques pròpies”.

Any amb superàvit

Pel que fa al pressupost, el president destacava que els darrers anys hi havia un dèficit de finançament anual d’entre 300.000 i 400.000 euros que sempre s’eixugava amb romanent de tresoreria. “Però quan vam entrar al govern el romanent de tresoreria era zero”, de manera que “hem hagut de fer pressupostos sense dependre del romanent i valorant molt bé els costos dels serveis”. El consell va apujar un 5% les aportacions dels ajuntaments i, en el cas dels serveis socials, havia estimat fer-ho un 13,5%, “no per gust, sinó per necessitat”.

Amb tot, “hi havia el compromís de rebaixar aquesta aportació si aconseguíem posar ordre econòmic durant el 2020, i gràcies a això i a la nova aportació de la Generalitat hem pogut rebaixar-ho fins al 2,8%”, explicava. També apuntava que el 2020 va tancar per primer cop en molts anys amb un superàvit de 300.000 euros.

El tercer repte que destacava Colomé era el canvi de seu, que continua obert. “Tenim diverses opcions sobre la taula, des dels antics Jutjats fins a nous edificis, però hi continuarem treballant per trobar la millor opció per aconseguir una seu del segle XXI amb tecnologia i serveis del 2021”, deia el president, que confia poder desencallar el tema en pocs mesos.

Acord “sòlid”

Finalment, Colomé també es mostrava satisfet amb el pacte i l’obra de govern des del punt de vista polític. “És un pacte de govern sòlid, sense fissures i que ens comprometem a continuar fins a final de legislatura”, deia. “Aquí no parlem d’independència, sinó de projectes i de persones, del Vallès i de model de comarca”.

Edicions locals