El futur urbanístic de Mollet s'aprova sense consens
Ara Mollet ERC MES i Mollet en Comú, principals grups a l'oposició, votaven en contra de l'aprovació inicial del POUM
Mollet del Vallès
El planejament urbanístic del Mollet dels propers vint anys no compta amb el consens de la majoria de forces polítiques al consistori. L'aprovació inicial del POUM va sumar els vots a favor del govern de PSC i Podem, amb el suport de Cs i Junts, i els vots contraris d'Ara Mollet ERC MES i Mollet en Comú, en una sessió en què es van posar sobre la taula diferents models urbanístics per a la ciutat i durant la qual també es van creuar retrets entre el govern i els principals grups de l'oposició.
Segons explicava Mireia Dionisio, primera tinenta d’Alcaldia i coordinadora de l’Àrea de Governança, Economia i Serveis Territorials, el POUM s'ha redactat sota quatre "principis inspiradors": vetllar pel dret a l'accés a l'habitatge, apostar pel desenvolupament econòmic, l'aplicació de l'emergència climàtica i el compliment dels ODS de l'Agenda 2030, uns principis bàsics amb què, tant Ara Mollet com Mollet en Comú asseguraven que coincidien. "Compartim els grans principis, el problema és que quan anem al detall del pla no es concreten per enlloc", apuntava la regidora d'Ara Mollet ERC MES, Marta Vilaret.
En la seva intervenció, Vilaret considerava massa flexible la proposta de POUM. "Han renegat molt de l'anterior pla, que també van aprovar vostès, perquè era massa restrictiu i marcava molt les línies, però aquest, per contra, és una catifa vermella perquè es desenvolupi alguna cosa sense una planificació ambiciosa per part del govern", opinava Vilaret.
La regidora republicana tornava a retreure el fet que el Calderí s'hagi aprovat a banda del POUM perquè "això fa que en aquell sector no s'hagin de seguir els criteris del pla" i ho exemplificava: "En aquell sector no hi podrà haver pisos de protecció de lloguer perquè té uns criteris propis", deia i afegia que el POUM contempla poca "diversificació en la tipologia d'habitatges". Més enllà del desenvolupament residencial, Vilaret criticava la "manca de mixtura" a les unitats econòmiques i el fet que s'obri la porta al sector logístic als polígons de Mollet.
A més, Vilaret considerava que hi havia "precipitació" a l'hora d'aprovar el text, una idea que compartia la portaveu de Mollet en Comú, Marina Escribano: "Es presenta el text amb documents immadurs amb aspectes massa genèrics". La regidora dels comuns valorava el fet que s'hagin inclòs alguns suggeriments com els eixos cívics o els connectors biològics, però demanava més ambició pel que fa al dret a l'accés a l'habitatge i lamentava: "Aquest és un POUM segrestat perquè el desenvolupament del Calderí s'hauria d'adaptar als criteris del POUM". Escribano trobava a faltar el foment d'àrees de comerç de proximitat i també criticava que "no hi hagi una aposta per descartar la logística i atraure indústries punteres que ajudin a la reconversió".
Pel que fa a la visió feminista que Dionisio apuntava en el pla, la portaveu dels comuns opinava que "és més una obligació formal" i reclamava mesures que atenguin les necessitats dels barris.
Vots a favor de Cs i Junts
El govern de PSC i Podem va tirar endavant l'aprovació sense gaire dificultats, gràcies al suport tant de Cs com de Junts. A banda de l'exposició de la ponent socialista, Mireia Dionisio, el soci de govern va voler destacar "l'accent d'aquest POUM en el dret a l'habitatge amb mesures similars a les de l'Ajuntament de Barcelona –que destacava com un referent en la matèria– i una ferma voluntat d'atacar el problema existent", deia Xavier Buzón, de Podem.
Per la seva part, tant Cs com Junts per Mollet donaven suport a la proposta presentada pel govern. La portaveu de Cs, Eva Guillén, sí que opinava que és un POUM "ambiciós, que pretén un desenvolupament sostenible i que doni resposta a les necessitats de la ciutat". Guillén destacava les mesures per fomentar una nova mobilitat "sense oblidar la necessitat d'aparcament", el foment dels carrers per a vianants, l'aposta pel lloguer protegit i apuntava com a repte la creació d'equipaments. "La ciutat creixerà i ha d'estar preparada per poder donar serveis a tots els seus habitants", deia.
El regidor de Junts per Mollet, Joan Daví, destacava les aportacions dels grups municipals que han estat recollides al POUM. "S'ha comptat amb la participació de la resta de partits no com va passar en l'anterior pla". Com a exemple, el portaveu de Junts indicava que s'ha recollit "la compensació a veïns que puguin tenir un perjudici per drets que se'ls puguin trepitjar", deia. Daví opinava que el document, a diferència del seu antecessor, és "sostenible socialment i econòmicament".