El creixement de contagis de Covid pressiona l'atenció primària als CAP

Les visites que reben els equips respiratoris dels ambulatoris es multipliquen tot i que amb símptomes més lleus

Societat

Els contagis per Covid han augmentat exponencialment en els darrers dies al Baix Vallès. Segons les dades de Salut, a Mollet, entre el 28 de juny i el 4 de juliol es van diagnosticar 197 positius confirmats amb PCR o test d'antígens, és a dir, que els casos es van multiplicar per 14 respecte als 14 contagis detectats la setmana anterior. 

Aquesta tendència ha estat similar a tot el Baix Vallès. Per exemple, els positius per Covid a Parets van enfilar-se a 64 casos positius en una setmana i, la xifra ja supera el centenar de contagis des del 16 de juny, després que la població acumulés més  d'una setmana consecutiva sense cap positiu.
Aquest dijous, segons les dades de la Generalitat de Catalunya, el risc de rebrot al Baix Vallès marcava el rècord des que va començar la pandèmia amb 1.824 punts, gairebé set vegades més que la setmana anterior i la Rt, o velocitat de transmissió, s'ha situat en els 3,50 punts.

Tot i aquestes dades de casos disparats, de moment, l’Hospital de Mollet només ha registrat un lleuger augment d'ingressos, amb 6 persones ingressades per Covid. Amb tot, davant la situació epidemiològica, l’Hospital ha reduït l’accés de visites d’acompanyants al centre. Concretament, s’ha tancat l’accés de visites a urgències i la franja horària de visites de la tarda a l’àrea d’hospitalització. Es mantindrà de moment la franja de visites de matí a hospitalització a l’espera de veure l’evolució de la situació.

Pressió a l'atenció primària

De fet, en aquesta ja cinquena onada, l'atenció primària és la que està suportant una major pressió assistencial, en especial els equips de respiratori que atenen els pacients amb símptomes, unes visites que s'han multiplicat per vuit en els darrers dies. A tall d'exemple, el CAP de Plana Lledó de Mollet, va atendre dimarts 6 de juliol 115 visites, de les quals 52 presencials, quan dues setmanes abans les atencions presencials havien estat només 15.

De les proves diagnòstiques realitzades, aproximadament un terç són positives.  "Des de la setmana passada hem notat un repunt important de casos, sobretot de gent jove, i hem reforçat l'equip de respiratori", explica Conchi Garcia, directora de l'Equip d'Atenció Primària de Plana Lledó. Amb tot, Garcia destaca que, malgrat que la quantitat d'atencions s'ha multiplicat, els pacients presenten símptomes molt més lleus. "Molts arriben amb símptomes d'un refredat, quan a la primera onada la gent arribava que s'estava ofegant i molt més greu", recorda Garcia, qui apunta que ara les visites són "moltes més però més àgils".

A més d'atendre els pacients i realitzar les proves diagnòstiques ràpides, els equips de primària estan assumint també part de la feina de rastreig que haurien de fer els gestors Covid des de Salut Pública. "Estan desbordats i a vegades som nosaltres els que programem PCR de contactes directes perquè es triga massa en trucar", diu Garcia, qui recorda la importància de fer les quarentenes.

Tot i l'augment de càrrega assistencial, Garcia apunta que no s'ha hagut de desprogramar cap atenció fora de la Covid.

Edicions locals