Ada Colau paralitza la possible compra de terrenys del Calderí per part del Consorci de la Zona Franca

La presidenta del Consorci ha retirat el punt que s'havia previst d'urgència en el plenari de l'ens celebrat avui dilluns

Societat

Laura Ortiz

L'alcaldessa de Barcelona i presidenta del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), Ada Colau, ha paralitzat la possible compra per part de l'ens públic de més terrenys a la zona del Calderí de Mollet.

El Consorci ha celebrat aquest dilluns un consell plenari en què, entre altres, s'han aprovat els comptes anuals de l'entitat. Un dels punts de l'ordre del dia, que hauria entrat d'urgència, estava relacionat amb la possible compra per part del Consorci de la Zona Franca de més terrenys al Calderí. L'ens públic ja és el propietari majoritari dels solars que preveuen acollir un nou barri amb uns 1.400 habitatges, segons la planificació urbanística aprovada fa uns mesos.

Finalment, però, el punt s'ha retirat de l'ordre del dia a instàncies de la presidenta del CZFB, un punt que, segons fonts consultades per SomMollet, "haurà de cercar el consens per tornar a ser debatut al plenari". D'aquesta manera, la decisió de Colau deixa en stand by el desenvolupament d'un projecte que és molt qüestionat per la seva formació al territori. De fet, en una de les últimes concentracions organitzades per la plataforma Salvem el Calderí, va ser present el diputat dels comuns al Parlament de Catalunya Marc Parés, qui va defensar la preservació d'aquest espai. "A la Regió Metropolitana de Barcelona no hi cap ni un pam més d'urbanització i el que cal és preservar els espais agrícoles que encara ens queden", deia aleshores en l'acte reivindicatiu, que també va aplegar representants d'ERC i la CUP.

Tancament de l'any amb beneficis

El Consorci de la Zona Franca va tancar el 2020 amb uns beneficis de 13,5 MEUR, uns 600.000 euros menys que a l'any anterior, segons ha informat l'entitat. El consell plenari el Consorci de la Zona Franca de Barcelona ha aprovat els comptes anuals, que reflecteixen uns ingressos d'explotació de 55 milions d'euros. Es tracta de xifres similars de l'exercici de l'any anterior. D'altra banda, el CZFB ha tancat l'exercici amb un deute de 15,6 MEUR. Les despeses d'explotació es van situar en 49,3 milions d'euros, també en línia amb el 2019, i el patrimoni net de l'entitat ascendeix als 491 milions d'euros. En el consell plenari, també s'ha donat llum verda a la venda de 150.000 metres quadrats a Mercabarna perquè ampliï les instal·lacions.
 
A més, en el plenari també s'ha avalat el plantejament estratègic del consorci, que l'any passat va estar marcat per l'impuls de BNEW (Barcelona New Economy Week) i va reunir uns 11.000 assistents de més de cent països. De fet, es va convertir en l'únic gran esdeveniment internacional (en format híbrid) d'un any marcat per la pandèmia. En la segona edició, el programa s'ha ampliat a 10 verticals i amb l'objectiu de projectar aquest esdeveniment híbrid i 100% professional com la gran cita global per a la recuperació de l’economia.

Altres projectes en marxa són la inauguració de la primera fase del DFactory, amb una inversió de 25 milions d'euros per part del CZFB i comprèn un edifici singular i sostenible de 17.000 metres quadrats ubicats al polígon industrial de la Zona Franca. Un cop completada la segona fase del projecte, la DFactory sumarà 100 milions d'euros d'inversió i la creació de 1.500 llocs de treball directes.

El Consorci de la Zona Franca va tancar el 2020 amb uns beneficis de 13,5 MEUR, uns 600.000 euros menys que a l'any anterior, segons ha informat l'entitat. El consell plenari el Consorci de la Zona Franca de Barcelona ha aprovat els comptes anuals, que reflecteixen uns ingressos d'explotació de 55 milions d'euros.

Edicions locals