CCOO: 'L'acord per les pensions no només millora la vida dels actuals pensionistes sinó dels del futur'

El sindicat al Vallès Oriental ha celebrat aquest dimecres una assemblea a Mollet per explicar els principals punts de l'acord

Economia

CCOO: 'L'acord per les pensions no només millora la vida dels actuals pensionistes sinó dels del futur'
CCOO: 'L'acord per les pensions no només millora la vida dels actuals pensionistes sinó dels del futur' | CCOO

Fa unes setmanes, el ministeri d’Inclusió i Seguretat Social tancava amb els agents socials –les patronals CEOE i Cepyme, i els sindicats CCOO i UGT– un acord per a la reforma de les pensions que, entre altres, suposa la derogació de la reforma del govern de Mariano Rajoy del 2013.

Aquest dimecres, CCOO del Vallès Oriental, Maresme i Osona ha celebrat una assemblea a La Marineta de Mollet per exposar el principals eixos de l'acord. Saida Ehliluc, responsable de polítiques actives d'ocupació i de protecció social de CCOO Catalunya, opina que l'acord "no només millorarà la vida dels actuals pensionistes sinó també dels joves que en un futur cobrin les pensions". A més de la derogació de la reforma de pensions del PP de 2013, l'acord també prescindeix del factor de sostenibilitat –que lligava les pensions a l’esperança de vida– i que "significava una reducció directa de les pensions", diuen des de CCOO.

Un altre dels elements que destaca Ehliluc és l'eliminació del 0,25 de revalorització anual de les pensions, que se substitueix per una revaloració en funció de la mitjana de l'IPC. A més, l'Estat destinarà anualment un 2 % del PIB a pensions mitjançant els pressupostos generals de l’Estat, "garantint d’aquesta manera una part del finançament addicional que necessitarà el sistema fins al 2050", apunten.

El consens també vol acostar l'edat efectiva de jubilació (64,6 anys) a l'edat legal mitjançant un enduriment de les jubilacions anticipades i més incentius per a retardar la jubilació.

També s’inclou una bateria de mesures en les quals es reconeixen nous drets com l’equiparació de les pensions de viduïtat de les parelles de fet, l’extensió del dret de cotització per a tots els programes de formació i la millora dels convenis especials per a persones treballadores de les cures i persones dependents, entre d’altres.

A l'assemblea també han intervingut Xavier Hernández, secretari general de la Federació de Pensionistes i Jubilats de CCOO Vallès Oriental, Maresme i Osona, i Gonzalo Plata, secretari general de la Unió Intercomarcal de CCOO al Vallès Oriental, Maresme i Osona.

Edicions locals