El darrer film de Neus Ballús, 'Sis dies corrents', distingit a Locarno
Mohamed Mellali i Valero Escolar, dos dels tres lampistes reconvertits en actors, han compartit el lleopard al festival suís
El Festival Internacional de Cinema de Locarno (Suïssa) ha distingit aquest mes d'agost el tercer llargmetratge de la directora molletana Neus Ballús, Sis dies corrents. Concretament ho ha fet lliurant el Lleopard ex aequo al millor actor per a Mohamed Mellali i Valero Escolar. El certamen suís ha reconegut així la feina de dos intèrprets no professionals que s'encarnen a si mateixos.
El Moha agraïa "a la Neus, per regalar-nos aquesta experiència tan maca i inoblidable". El Valero, al seu torn, hi afegia: "Aquest premi és de tots els que han participat en la pel·lícula, especialment de Neus Ballús i Gerard Oms. Van agafar a tres fontaners del carrer, van fer màgia amb nosaltres i ens van convertir en actors".
A més del premi ex aequo, la pel·lícula ha rebut també el guardó Europa Cinemas Label, que l'atorga un jurat compost per exhibidors. La cinta ha rebut també la menció especial del jurat jove independent, que ha valorat la comèdia com a narrativament "simple i directa", abordant la integració de manera "genuïna i lleugera".
En 1964 Gene Kelly ganó el Pardo a Mejor Actor del @FilmFestLocarno por 'What a Way to Go!', en 2021 lo han ganado Valero Escolar y Mohamed Mellali por 'Sis dies Corrents' de @neusballus ?? @DistintoFilms@beta_cinema@filmax@icec_cat@CineICAA@catalanfilms@CCMA_catpic.twitter.com/CZTUYwdjkq
— Gerard Oms (@GerardOmsCrespo) August 18, 2021
Un elenc sense experiència cinematogràfica
Sis dies corrents relata el dia a dia de tres treballadors d'una empresa de lampisteria de la perifèria de Barcelona. "M'interessava parlar de com gestionem la diferència en el nostre dia a dia", confessava la directora en referència al repte de comprendre als altres. Com ja és habitual en els films de Ballús, Sis dies corrents és una pel·lícula de gènere híbrid, que conjuga la ficció amb elements de la realitat, i la protagonitzen personatges reals.
Ballús va escollir el trio de protagonistes entre més de mil professionals del sector, després d'un període de càsting i documentació. Tot l'elenc, sense experiència en el món del cinema, va fer un taller de preparació dos anys abans del rodatge, amb la col·laboració del coach Gerard Oms. Sobre el fet d'haver escollit lampistes reals per al film, la molletana tenia clar que havia de ser així, "perquè tota la seva experiència vital i professional la porten a sobre, jo no la puc crear sobre un personatge fictici".
El film ressegueix el dia a dia de la vida d'en Moha, en Valero i en Pep Sarrà, treballadors d'una empresa de lampisteria. Durant una setmana en Moha, el més jove i de nacionalitat marroquí, haurà de demostrar que està preparat per substituir en Pep, que es jubila. Però el Valero qüestiona que els clients acceptin a un treballador del Marroc a les seves cases.

Sis dies corrents retrata gran varietat de situacions que sorgeixen quan un grup de lampistes entren a casa d'un client per fer una reparació i s'emmarquen totes en els sis dies d'una setmana laboral. "En el fons el que m'interessa és que la gent sigui conscient que el nostre dia a dia és més interessant i singular del que ens pensem", reflexiona la cineasta. Així mateix, la pel·lícula incorpora elements tant d'humor com de drama i també de documental.
Amb tot, el muntatge amaga una reflexió sobre els prejudicis que s'activen quan les persones es veuen obligades a interactuar amb algú diferent respecte a elles. "Hi ha una jerarquia pel fet d'haver nascut home o dona, en funció d'on s'hagi nascut, de l'orientació sexual, de les creences... Ser conscient de quin és el teu espai de privilegi i alhora saber com tractes els altres respecte a això és el que configura una realitat més o menys justa", valora Ballús. En la mateixa línia, assegura que li agradaria que en veure la pel·lícula "tothom es plantegés com gestiona la diferència".
"M'interessava molt descobrir què passa en un context de treball molt masculinitzat, on hi ha unes dinàmiques que jo no conec, que no comparteixo i que no entenc", justifica Ballús sobre el fet que tots els protagonistes de la pel·lícula siguin homes. En aquest sentit, explica que per ella ha estat "un repte" i, al mateix temps, quelcom "molt interessant" poder entendre les "dinàmiques de complicitat" d'un món eminentment masculí com és el de la lampisteria.
Un film amb escenaris baixvallesans
El film compta amb alguns escenaris baixvallesans. El juny del 2019 van enregistrar unes escenes de Sis dies corrents a Mollet, concretament a l'estudi de fotografia de Judith Vizcarra, a qui de fet es pot veure al tràiler. Poques setmanes més tard, també va rodar al polígon industrial Llevant de Parets.
També al Festival de Toronto
Després de passar per Suïssa, Ballús també estarà al Festival Internacional de Cinema de Toronto-TIFF, en la secció Contemporary World Cinema. Aquest festival no competitiu se celebrarà del 9 al 18 de setembre i n'és un dels més importants del món. A més, està previst que el film es distribueixi a les sales comercials aquesta tardor.