Els alumnes es podran treure la mascareta al pati si no es barregen amb altres grups i els vacunats no s'hauran d'aïllar

Per al nou curs, es manté la mascareta i els grups bombolla, però es permetrà l'entrada dels pares als centres i l'adaptació a P3 i a P4

Societat

Els alumnes es podran treure la mascareta al pati si no es barregen amb altres grups i els vacunats no s'hauran d'aïllar
Els alumnes es podran treure la mascareta al pati si no es barregen amb altres grups i els vacunats no s'hauran d'aïllar

Els alumnes es podran treure la mascareta al pati si no es barregen amb altres grups. Aquest és un dels canvis que s'introdueixen de cara al curs escolar, que comença el pròxim 13 de setembre de forma presencial.

El Govern ha donat a conèixer el Pla d’inici del curs escolar 2021-2022 en l’actual context de pandèmia. El document, que ja ha estat enviat als centres educatius, ha estat explicat en una compareixença conjunta pel conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray; el conseller de Salut, Josep Maria Argimon; i la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

“Les classes seran presencials i segures, els alumnes aniran amb mascareta, no s’hauran de confinar aquells grups que ja estiguin vacunats amb pauta completa encara que hagin sigut contacte estret d’un positiu i les zones comunes, com els patis, ja es podran compartir entre diferents grups. Si a l’espai exterior hi ha un únic grup de convivència podran anar sense mascareta”, ha explicat la portaveu. Plaja ha subratllat que aquestes pautes de funcionament que marcaran l’arrencada del curs s’aniran revisant de forma permanent. 

Des del Govern s’ha posat èmfasi que torna a ser un curs en context de pandèmia. És per això que en aquests darrers mesos s’ha treballat perquè tot estigués a punt per minimitzar l’impacte de la Covid-19 als centres educatius, malgrat la variant Delta. La portaveu ha remarcat que  “l’objectiu últim dels responsables d’Educació i Salut ha sigut mantenir el just equilibri per aconseguir el millor funcionament de les classes i els espais de lleure sense deixar d’aplicar totes les mesures de prevenció necessàries de la manera més còmode possible”. 

L’Executiu ha destacat la necessitat de vacunar tot l’alumnat major de 12 anys.“Els deures més importants que tenen els nostres joves i les seves famílies abans del 13 de setembre és vacunar-se. Com més aviat tinguem més alumnes vacunats amb pauta completa, més segurs seran els centres”, ha explicat la portaveu.

Plaja ha fet un agraïment públic en nom del Govern a tots els professionals de la comunitat educativa, al conjunt de l’alumnat i també a les seves famílies “per haver fet possible transformar una voluntat en una realitat: en temps de pandèmia les escoles són segures”. En aquest sentit, ha explicat que “mantenir les escoles obertes s’ha demostrat una decisió indiscutiblement encertada i això ha estat gràcies a l’esforç de tots ells”.
 

Escoles obertes i presencials

El curs 2021-2022 serà completament presencial a totes les etapes i mantindrà els grups de convivència estable, tal com ha detallat el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray: “El 13 de setembre obriran tots els centres educatius de Catalunya amb el 100% de presencialitat a les aules. Tindrem totes les escoles obertes per tots els cursos i tots els nivells educatius. El nostre alumnat anirà a l’escola cada dia perquè l’escola s’ha de fer des de l’escola. No hi ha alternativa a les escoles obertes”, ha dit el conseller.

Els centres s’organitzaran a través dels grups estables, com va passar el curs anterior. Aquest fet facilita la traçabilitat dels possibles positius que es donin, i per tant, permet una gestió precoç dels casos i dels seus contactes. Els centres educatius d’arreu del territori disposen des del passat mes de maig del Pla d’actuació davant la pandèmia, i el que avui han presentat els dos consellers és una revisió del pla, tenint en compte la situació epidemiològica actual, el calendari de vacunació i la variant Delta predominant: “Aquestes variacions al document de maig no impliquen adaptacions organitzatives per als centres, els centres ja tenen fet les seves organitzacions”,  ha expressat el conseller Gonzàlez-Cambray, que ha afegit que “aprendrem del que hem fet el curs passat i mantenim pràcticament totes les mesures sanitàries arreu del país. Adaptem mesures, no les relaxem”.

Així, respecte a les mesures ja presentades al maig s’introdueixen alguns canvis com que al pati, dins del mateix grup de convivència estable, no cal dur la mascareta o que les famílies podran entrar als centres mantenint totes les mesures sanitàries. Si l'entrada al centre es fa pel pati, l'alumnat podrà ser acompanyat per part de la família; es permet l’adaptació a l’educació infantil; i les reunions amb les famílies seran preferiblement virtuals –tot i que segons el context es pot valorar format híbrid amb totes les garanties-.

També es recomana iniciar les extraescolars a l’octubre, amb recomanació de 10 alumnes per grup i màxim de 15 si l’espai permet mantenir les distàncies de seguretat, i les festes escolars es podran fer amb presència de les famílies sempre en espais exteriors, sense aglomeracions i amb distància, mascareta i recomanació que les persones estiguin vacunades.

El conseller ha avançat que aquestes mesures seran d’aplicació tot el primer trimestre del curs, fins Nadal. "Anirem valorant i decidint com afrontem el 2n i 3er trimestre de curs en funció de l’evolució de la pandèmia i del calendari de vacunació”, ha apuntat.

El conseller ha posat de manifest la importància de la vacunació per aturar la propagació del virus, i ha anunciat que els departaments d’Educació i Salut van adreçar a finals de setmana una carta a les famílies demanant que vacunin als fills a partir dels 12 anys.

2 milions de vacunes al setembre

Per part seva, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha ressaltat que en l’inici de curs d’enguany hi ha una eina per abordar la pandèmia que fa un any no existia i per la qual ara s'ha d’apostar: la vacunació. En les properes setmanes i mesos ens juguem molt per poder encarar la tardor de la millor manera possible”, ha emfatitzat el conseller per marcar-se un objectiu principal: arribar a administrar al setembre 2 milions de vacunes. En concret, 1 milió a la població d’entre 12 i 18 anys i 1 milió a les persones que encara no tenen pauta completa de vacunació.

El titular de Salut ha explicat que en el grup d’edat d’entre 12 i 15 anys hi ha un total de 343.953 persones de les quals 160.765 (47%) encara no han iniciat la vacunació, 39.078 (11%) ja tenen la pauta de vacunació completa, i 144.110 tenen administrada una primera dosi.

Argimon també ha demanat “prudència” per a les properes setmanes, tot i la millora de la situació epidemiològica, força similar a la de fa un any. De fet, Argimon ha recordat que, a diferència del curs passat, ara els grups amb major incidència són els dels joves (que ara iniciaran l’escola, l’institut, la universitat o la feina), així com també que ara encara hi ha 400 persones a les UCI: “Partint d’aquesta xifra, no ens podem permetre un rebrot o un repunt, per petit que pugui ser”, ha subratllat.

Edicions locals