Monràs: 'S'hauria de compensar els ajuntaments per la pèrdua dels ingressos per l'IBI de les autopistes'

L'alcalde de Mollet celebra l'aixecament de la barrera i creu que el manteniment de la via no hauria de dependre dels pressupostos de la Generalitat

Societat

Els vehicles, aquest dimecres, passant pel peatge ja alliberat
Els vehicles, aquest dimecres, passant pel peatge ja alliberat | Víctor León

Un dels efectes que té la fi de la concessió de les autopistes és que els Ajuntaments dels municipis per on passa la via deixaran d'ingressar l'Impost de Béns Immobles (IBI), que fins ara recaptaven. En el cas de Mollet, aquest ingrés era d'uns 60.000 euros, un import no molt significatiu en un pressupost municipal de més de 65 milions d'euros.

Amb tot, l'alcalde, Josep Monràs, considera que aquesta pèrdua d'ingressos caldria compensar-la. "Els Ajuntaments sempre som els oblidats, s'han compensat els greuges a les concessionàries, però no es preveu fer-ho amb les administracions locals", diu Monràs, qui opina que "aquesta situació s'hauria de revisar".

L'alcalde recorda que la gratuïtat del peatge havia estat una demanda històrica de l'Ajuntament i considera que és una "molt bona notícia sobretot per a la mobilitat obligada".

Pel que fa al debat sobre el finançament d'aquestes vies, Monràs no és favorable a què es mantinguin directament a través dels pressupostos de la Generalitat o l'Estat. "No seria just per als ciutadans que no en fan ús", opina. Monràs aposta per un model gratuït per als vehicles no contaminants, que no gravi la mobilitat obligada, com la dels transportistes, i que el cost sigui assumit principalment per la resta d'usuaris. També defensa un model que "homogeneïtzi" totes les vies de l'Estat.

Edicions locals