Els viticultors de la DO Alella preveuen una verema excepcional en qualitat i quantitat

El celler de Can Roda estima arribar a una producció d'uns 70.000 quilos, un 85% més que la que va fer l'any passat per la pandèmia

Societat

Al celler de Can Roda de Santa Maria de Martorelles ja han començat a veremar: "Vam començar la setmana passada i anem a poquet a poquet. Estem collint les varietats més primerenques com el Chardonnay i el Muscat i a partir de la setmana que ve començarem amb alguna vinya més vella que ja comença a estar més madura", explica l'enòleg del celler, l'Enric Gil.

Segons Gil, el bon temps de les últimes setmanes ha estat clau per iniciar la verema: "Les setmanes amb tanta calor la vinya perd aigua i el que fa és concentrar els sucres, la qual cosa no vol dir que el raïm estigui madur del tot, però sí que fa el grau per poder collir".
Per l'enòleg enguany serà una verema "excepcional", quant a producció i qualitat: "Serà una molt bona anyada si no es torça, que tot pot passar. Els senglars i els ocells que sempre ens afecten, enguany ens estan respectant bastant, no com els altres anys", esmenta Gil assegurant que només una tongada de pluges fortes podria estroncar-ho tot. Així i tot, l'enòleg es mostra optimista: "Tenim molta vinya vella i les pobres com que han vist de tot aguanten el tipus millor que les joves", comenta.

A Can Roda la producció estimada per enguany rondarà els 70 mil quilos, el 85% més que la que es va fer l'any passat durant la pandèmia: "L'any passat si vam arribar a un 15% (9.000 kg) de la collita, ja va ser molt", lamenta Gil, afegint: "El 2020 va ser un any per oblidar en tots els aspectes: la collita, les vendes, l'enoturisme...".

Aposta pels vins ecològics

Pel que fa a les vendes, un dels reptes que es proposa afrontar enguany el celler és el de treure una línia de vins ecològics: "Totes les vinyes dintre de la finca de Can Roda (7 hectàrees) són certificades ecològiques i la resta que tenim (15 hectàrees) estan en reconversió, que és un procés de 3 anys", apunta Gil, indicant perquè han decidit endinsar-se en el mercat ecològic: "Hi ha una part romàntica i un altre de pràctica. A través de la DO Alella s'està insistint molt a tots els viticultors per aconseguir que sigui la primera DO 100% ecològica. Fa uns quatre anys que nosaltres hem pujat al carro", explica.

A més, segons l'enòleg de Can Roda, també hi ha un tema de mercat i de consciència ecològica: "Abans era pràcticament testimonial el consum de vins ecològics aquí. Tot anava a l'exportació. Ara la gent va prenent consciència i si nosaltres podem contribuir-hi d'alguna manera, benvinguda sigui", clou Gil.

Edicions locals