L'atur registra a l'agost un dels majors descensos dels últims anys

Al Baix Vallès hi ha 7.098 persones sense feina, un miler i mig menys que el 2020

Economia

El mes d'agost ha registrat un dels majors descensos en les xifres de l'atur dels últims anys. Segons dades de l'Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat, la xifra d'aturats al territori durant el mes d'agost ha estat de 7.098 persones, un 0,8% menys que el mes passat i gairebé  un terç (24,5%) menys que fa un any.

Tot i que la davallada d'aquest últim mes respecte al mes anterior no ha estat tan accentuada, aquest descens, generalitzat gairebé arreu de la subcomarca (a excepció de Parets i Montmeló), es tradueix en 47 aturats menys que el mes de juliol passat i 1.454 menys que fa un any.
Per municipis, Montornès continua sent una de les localitats baixvallesans amb la taxa més elevada de desocupats (15,57%) seguida de la Llagosta (15,32%) i de Mollet (14,10%). Mentre que Parets (10,75%) i Sant Fost (10,84%) són, com el  juliol passat, les localitats del Baix Vallès amb menys pes relatiu de persones sense feina del territori.

Alerta dels sindicats

Davant aquestes dades, sindicats com la UGT alerten que si bé, la finalització de l’estat d’alarma, la reactivació del  sector turístic, l’hostaleria, la restauració i el comerç han facilitat la reducció de l’atur d’aquest mes, les dades també reflecteixen una gran destrucció d’ocupació aquest agost i preveuen que suposarà un fort increment de l’atur del mes de setembre.

També denuncien que el mes d'agost hi ha hagut una reducció de la contractació i de l’afiliació a la seguretat social que s’explica, entre altres factors, "perquè moltes empreses s’estalvien els salaris d’aquest mes acomiadant els seus treballadors i treballadores temporals per tornar-los a contractar al setembre".

Més de la meitat d'aturats percep algun tipus de prestació

Segons un informe elaborat per l'Observatori-Centre d'Estudis del Vallès Oriental, el 54,7% de les persones aturades a la comarca percep algun tipus de prestació per desocupació. El juny de 2021 al Vallès Oriental el 45,30% de les persones en situació d’atur no rebien cap mena de prestació. Per tant, actualment, 5 de cada 10 persones reben algun tipus de prestació per desocupació. Respecte al mateix període de 2020, s’ha registrat un descens de més de la meitat de la xifra de cobertura, ja que les dades del mes de juny de 2020 estaven molt directament afectades pels  ERTO. Les dones sumen el 56,42% del total de prestacions, que se situa en 13.188 a la comarca.

Per localitats, Santa Maria de Martorelles i Parets són dos dels quatre municipis de la comarca amb una proporció més elevada de persones perceptores de prestacions per desocupació. La llista l'encapçala Tagamanent (72,2%), seguit per Santa Maria de Martorelles (70,6%), Sant Feliu de Codines (67,8%) i Parets del Vallès (64,7%).

Edicions locals