'Per estalviar amb l'energia solar cal canviar els hàbits de consum d'energia'

La feina de les empreses instal·ladores de plaques fotovoltaiques creix exponencialment

Societat

'Per estalviar amb l'energia solar cal canviar els hàbits de consum d'energia'
'Per estalviar amb l'energia solar cal canviar els hàbits de consum d'energia'

Mollet del VallèsLaura Ortiz

La proliferació d'instal·lacions de sistemes fotovoltaics d'autoconsum ha disparat la feina de les empreses del sector. És el cas, per exemple, de Solaristas, una enginyeria amb seu a Mollet dedicada a les energies renovables i sistemes d'eficiència energètica.

"Hem passat de fer una instal·lació cada tres mesos a fer-ne 30 al mes", assegura Àngel Vera, soci de Solaristas, juntament amb Roger Llorens, amb qui el 2006 va obrir el negoci al carrer Sant Oleguer. Ara, l'empresa es troba en ple trasllat a un local de l'avinguda Gaudí per poder absorbir l'increment de la demanda amb unes instal·lacions més àmplies.

L'increment de la factura elèctrica i els ajuts i subvencions existents per fomentar aquesta tecnologia a nivell domèstic són, segons Solaristas, els motius d'aquest augment de l'interès per l'energia fotovoltaica. "A nivell individual davant el canvi climàtic només es poden fer dues coses: autoproduir la teva energia i consumir menys", apunta Vera.  

Tot i que l'autoconsum energètic és possible des del 2012, Vera considera que els canvis normatius de fa un parell d'anys també han afavorit aquest boom. "Abans es podia fer autoconsum però sense compensació. No es podia abocar l'excedent a la xarxa i això obligava a disposar d'unes bateries per acumular l'energia generada durant el dia", una circumstància que encaria el cost de la instal·lació i que no aportava un estalvi econòmic tan evident. Des del 2018, però, hi ha la possibilitat de no acumular aquest excedent i abocar-lo a la xarxa amb el retorn d'una part del que s'ha consumit, que actualment es quantifica en uns 5 cèntims per cada kW injectat. "Ja fa temps que és més barat produir energia fotovoltaica que consumir de la xarxa", assegura Llorens.

Canvis en els hàbits de consum per estalviar

Pel que fa al cost de col·locar plaques a nivell domèstic, Vera apunta que depèn molt dels hàbits de consum. Per fer un càlcul ràpid de la quantitat de plaques que necessitaria un habitatge cal mirar el consum a la factura. "Una placa produeix 1 kW/dia de mitjana anual; si la factura mensual és de 300 kW, el consum diari seria de 10 kW, per tant, es necessitarien 10 plaques". Segons Solaristas, la potència instal·lada en un habitatge sol ser d'uns 4 o 5 kW. El preu de les plaques varia en funció de la qualitat. "Hi ha plaques fabricades a la Xina que surten per uns 170 euros cadascuna i després estan les alemanyes, amb 25 anys de garantia, que costen 270 euros", apunten. "El preu de les plaques ha anat baixant, però cada cop estan pujant més el transport i les matèries primeres per a les estructures com l'alumini, el coure, el cablejat...", alerta Llorens. Per l'experiència de l'empresa, un cop feta la instal·lació, els clients triguen uns dos anys a ajustar el seu consum a la producció. "Si s'adapten els consums a les hores de sol és quan més s'estalviarà", explica Vera.

Més enllà dels habitatges unifamiliars, Vera afirma que cada cop són més les comunitats de veïns interessades a proveir-se de la seva pròpia energia, sigui per al consum de cadascun dels habitatges o per cobrir la demanda d'energia dels espais comunitaris. El problema en aquest cas, però, és que moltes d'aquestes comunitats veïnals no disposen de l'espai per ubicar-hi el nombre de plaques necessàries per a la potència demandada, però "es poden buscar fórmules per compartir l'energia generada".

Sobre les motivacions que empenyen els clients a fer el pas de passar-se a l'autoconsum, Vera considera que hi ha una barreja entre la conscienciació mediambiental i l'estalvi econòmic en la factura. "Fa relativament poc temps que la gent d'aquí es preocupa de l'aspecte mediambiental. De fet, els nostres clients més antics són estrangers que tenen casa aquí", assegura Vera.

Edicions locals