'Pagàvem 250 € cada dos mesos de llum i amb les plaques solars en són uns 47 € de mitjana mensual'

Fa gairebé dos anys que Pedro Aguilar, veí de Sant Fost, va instal·lar-se panells d'autoconsum a casa

Societat

'Pagàvem 250 € cada dos mesos de llum i amb les plaques solars en són uns 47 € de mitjana mensual'
'Pagàvem 250 € cada dos mesos de llum i amb les plaques solars en són uns 47 € de mitjana mensual'

Sant Fost de Campsentelles

"Estava fins als nassos de pagar tant a la factura de la llum". Aquesta va ser la principal motivació del Pedro Aguilar, un veí de Sant Fost de Campsentelles, per fer el salt a l'autoconsum d'energia solar.

"Em vaig anar informant de les alternatives que teníem i ens vam decidir", explica. La família Aguilar viu en una casa unifamiliar i el novembre de 2019 va instal·lar-se 12 plaques fotovoltaiques a casa amb una potència de 4.200 Wp.

El cost aproximat va ser d'uns 7.000 euros, una inversió de la qual està totalment satisfet. I és que Aguilar assegura que des que s'autoprodueixen l'energia han aconseguit rebaixar a més de la meitat la factura elèctrica. Abans de fer la transició cap a l'energia fotovoltaica, la família pagava factures d'uns 250 euros cada dos mesos. "Vivim nou persones a casa i el nostre consum és important", explica Aguilar. Ara, amb els panells solars, la despesa elèctrica mitjana cada mes és d'uns 47 €. "Els mesos que hi ha més sol, com per exemple el mes de maig passat, vam pagar només 27 euros", diu.

Segons Aguilar, el secret per estalviar ha estat canviar els hàbits a l'hora de consumir l'energia. "Quan veus que farà un dia amb sol i que les plaques estaran produint més, aprofites i poses més rentadores, per exemple". "Passar-te a l'energia solar sense fer un canvi en els teus costums no té sentit", opina. En canvi, allò que deixa de cobrar la companyia elèctrica en la factura per l'energia excedent que s'aboca a la xarxa és "misèria i companyia. Com a molt ens han descomptat 20 euros algun mes", diu.  Aguilar valora, ara, la instal·lació de bateries per poder acumular l'energia produïda. "Ara han baixat de preu i és una possibilitat per no dependre tant de la xarxa", diu.

Pel que fa a la tramitació de permisos i legalització de la instal·lació, Aguilar assegura que va ser senzill. "L'empresa es va encarregar de tots els tràmits i els que posaven més problemes, potser per desconeixement, eren l'Ajuntament i després també la companyia elèctrica".

Edicions locals