Les associacions alerten de l'alt índex de dones trans que donen positiu en el test del VIH

Actuavallès llença una campanya per promoure la salut sexual de les dones trans* treballadores sexuals al Vallès Oriental

Societat

Les associacions alerten de l'alt índex de dones trans que donen positiu en el test del VIH
Les associacions alerten de l'alt índex de dones trans que donen positiu en el test del VIH

Cuida la teva salut sexual és el lema que pretén apropar informació sobre prevenció i realització de controls periòdics de VIH i altres ITS al col·lectiu de dones trans que es dediquen al treball sexual.

Des d’Actuavallès i les associacions que formen part de l’agrupació Prueba de Vihda, s’ha detectat la necessitat de centrar l’atenció i el suport a les dones trans treballadores sexuals per normalitzar la realització de la prova ràpida del VIH i altres ITS, donar a conèixer altres estratègies preventives i material preventiu, com a forma de reduir l’elevada incidència del VIH en aquest col·lectiu tan vulnerable.

L’any 2020, del total de dones trans que es van realitzar el test del VIH en les associacions de l’agrupació Prueba de Vihda, el 20% va resultar positiu. Si ho comparem amb altres dades de l’agrupació, per exemple, amb els Homes Gais, Bisexuals i altres homes que tenen sexe amb homes, la prevalença de resultats positius se situa en un 3,2%.

Aquesta sobrerepresentació del VIH en les dones trans "no és casual ni respon a fets biològics o impossibles de modificar", consideren des de Prueba de Vihda. "Aquesta sobrerepresentació respon, principalment, a una percepció social, un estigma que les condiciona i discrimina pel fet ser trans*, treballadores sexuals i, sovint, per ser d’origen immigrant", analitzen.

Des de les associacions consideren que aquest estigma "limita directament les seves oportunitats i l’accés a recursos bàsics com poden ser el treball, l’educació o l’atenció  sanitària, afectant de manera persistent en la salut mental i física d’aquest col·lectiu i, sovint, situant-les en una posició de màxima vulnerabilitat i condemnant-les a la marginació econòmica i social".

Des d’Actuavallès asseguren que s'han detectat "barreres i limitacions" en l’accés a la salut sexual del sistema públic vinculades al desconeixement de la realitat de les dones trans treballadores sexuals. "Tot això té un impacte directe en la vulneració dels drets sexuals i reproductius, la violència institucional i la criminalització cap a aquest col·lectiu", diuen.

La campanya presentada pretén ser un instrument de prevenció en salut sexual adaptat a les característiques d’aquest col·lectiu. El material de la campanya consisteix en una targeta/agenda que recorda la necessitat de realització d’un control periòdic de la salut sexual i facilita l’accés a algunes de les estratègies preventives més interessants per a aquest col·lectiu (les proves ràpides d’ITS, la profilaxis pre-exposició i la profilaxis post-exposició).

Aquestes targetes es distribuiran des del Projecte Dona, el projecte d’acompanyament sanitari a les treballadores sexuals de les comarques del Vallès Occidental, Oriental i Bages, en les activitats d’apropament als punts on s’exerceix el treball sexual (pisos, clubs i carretera).

A banda d’aquesta campanya, Projecte Dona s’encarrega d’apropar la salut sexual i reproductiva a les treballadores sexuals, facilitar-los un acompanyament sociosanitari i afavorir l'accés als sistemes de salut d'aquelles persones que presenten perfils més vulnerables a causa de presentar determinants socials de la salut més complexos.

En aquest sentit, s'ha reforçat el circuit adaptat a les usuàries amb els serveis de salut sexual i reproductiva i ginecologia de les zones on s’intervé (ASSIR de Mollet, Granollers, Sabadell, Terrassa i Manresa). D'aquesta manera, l'accés als serveis de salut sexual és més ràpid i permet consultar amb les professionals de la ginecologia sense el pes de l'estigma associat al treball sexual i la invisibilització que predomina entorn d’aquesta activitat.

Edicions locals