Els polígons de la comarca suspenen en accessibilitat i mobilitat sostenible
A només un 44% s'hi pot arribar en bus; mentre que el tren arriba només al 6% dels polígons vallesans
El Consell Comarcal del Vallès Oriental ha presentat un estudi que analitza les actuacions previstes i l'estat dels polígons d’activitat econòmica (PAE) de la comarca en matèria d'urbanització, accessibilitat i mobilitat i que estableix un seguit de línies estratègiques per millorar-los. L’estudi destaca que respecte a l’accessibilitat i la mobilitat hi ha un important marge de millora.
Els polígons es troben en general molt segregats dels nuclis urbans. L’accessibilitat amb bus és possible només al 44% dels polígons, unes xifres que també són baixes en bici (17%), en tren (6%) i a peu (45%). Això demostra, segons el Consell Comarcal, la necessitat de fomentar la mobilitat sostenible als polígons i de millorar la integració d’aquests espais amb la xarxa de transports públics i carrils bici.
Pel que fa a les condicions d’urbanització, en canvi, el 90% presenten un bon estat de les calçades, voreres accessibles, aparcament i bones condicions d’enllumenat. A escala baixvallesana, les propostes dels plans de mobilitat i dels plans d’actuació municipal de cada Ajuntament són diverses. Entre altres, a Mollet es planteja la millora de les parades d’autobús als polígons, junt amb altres millores a la xarxa de bus; a Martorelles, la reestructuració de l’oferta d’aparcament; a Montmeló, la creació d’una passarel·la per a vianants i ciclistes sobre el riu Congost que connecta amb el polígon; i a Montornès, l'eixamplament de voreres del polígon industrial de Riera de Marsà.
Mobilitat de mercaderies
Segons el conseller de Promoció Econòmica i Estudis del Consell Comarcal, Jordi Manils, “en urbanisme tenen bona nota, però en mobilitat i accessibilitat, en general, necessitem millorar”. Per al secretari general de CCOO del Vallès Oriental, Maresme i Osona, Gonzalo Plata, “si volem competir en l’economia del segle XXI els nostres polígons han de ser ambientalment sostenibles”.
Plata també ha lamentat que “les mercaderies arriben totes en camió, i al Vallès Oriental no disposem d’instal·lacions ferroviàries del segle XXI per poder fer una mobilitat sostenible de les mercaderies”.
Un cop feta la diagnosi, es proposen cinc línies estratègiques, centrades en la millora de l’estat de la urbanització, en les possibilitats de la mobilitat sostenible, la planificació dels polígons, la millora dels seus serveis i la professionalització de la gestió.
L'estudi, elaborat per l'Observatori de Polígons d'Activitat Econòmica del Vallès Oriental i la consultora territorial Solucions Geogràfiques, ha estat impulsat per la Taula Vallès Oriental Avança amb el suport de la Diputació i el Servei d’Ocupació de Catalunya.