Creixen les consultes al CITE per regularitzar la situació laboral

La pandèmia ha agreujat la situació de vulnerabilitat social i laboral de les persones estrangeres

Economia

Gonzalo Plata i Estíbaliz Pous exposen les dades del CITE de Granollers i Canovelles
Gonzalo Plata i Estíbaliz Pous exposen les dades del CITE de Granollers i Canovelles

L'oficina de Granollers del Centre d'Informació per a Treballadors Estrangers (CITE) de CCOO ha registrat un increment notable de visites, usuaris i consultes durant el darrer any i mig. Segons les dades del sindicat, les visites van créixer el 2020 un 6% en comparació amb el 2019, i durant el primer semestre d'aquest any han augmentat un 8,5% respecte al mateix període de l'any passat, fins a les 166 visites en només sis mesos.

Pel que fa al total d'usuaris, l'increment va ser del 15% durant el 2020, i els sis primers mesos d'aquest any ha pujat un 7,8%, fins a les 142 persones ateses. Dels usuaris del CITE, gairebé un de cada quatre és originari del Marroc, seguit del Senegal (14%), Colòmbia (7%), Hondures (7%) i altres països de l'Amèrica Llatina. En el cas de Granollers, més de la meitat tenien autorització legal per residir i treballar a l'Estat, mentre que a l'oficina de Canovelles –amb 83 usuaris els sis primers mesos de l'any–, gairebé el 90% es trobaven en situació irregular.

Pel que fa al nombre de consultes, l'augment va ser del 40% l'any passat i també del 40% la primera meitat d'aquest any. Així, en només mig any s'han atès 384 consultes a Granollers, la majoria de dones sense feina o bé de treballadores de la llar i dedicades a la cura de persones de manera irregular. "Els treballs que més s'han valorat durant la pandèmia els ocupen persones que sovint estan en situació irregular", recorda Estíbaliz Pous, secretària d'Acció Social de la unió intercomarcal de CCOO. Sobre la tipologia de consultes, la majoria fan referència a la renovació d'autoritzacions de treball i residència, targetes comunitàries, nacionalitat o arrelament social.

Segons el secretari general de CCOO a la comarca, Gonzalo Plata, l'increment d'atencions dels últims mesos s'explica perquè "molta gent té necessitat de regularitzar la seva situació, sobretot arran de la pandèmia, en què molta gent ha perdut la feina i no ha tingut accés a subsidis, com per exemple els ERTO". Per això, diu, "cal posar fi als abusos que hi ha en l'àmbit de la llar i de les cures, fer emergir aquestes relacions laborals i regularitzar-les per millorar les condicions d'aquestes persones a tots els nivells".

Reformes legislatives

Pel sindicat, les dades del CITE "són un bon indicador de la realitat de les persones immigrants a la comarca", que han incrementat la seva situació de vulnerabilitat arran de la pandèmia. Per això, CCOO reclama una reforma de la llei d'estrangeria per facilitar els processos de regularització, ja que actualment cal acreditar una feina a jornada completa durant un any continuat, "fet gairebé impossible per a aquestes persones".

També reclama reformar el reglament d'estrangeria per atendre millor els menors no acompanyats en complir 18 anys; i ratificar el Conveni 189 de l'Organització Internacional del Treball (OIT) per igualar les condicions de les persones que fan una mateixa feina.

Edicions locals