Mollet Respira crea una aplicació per recopilar olors contaminants i denunciar-les

Asseguren que, quan les denúncies les han formulat veïns a títol individual, "l'Ajuntament no n'ha fet res"

Societat

Mollet Respira crea una aplicació per recopilar olors contaminants i denunciar-les
Mollet Respira crea una aplicació per recopilar olors contaminants i denunciar-les

El grup d'interès Mollet Respira (per un Mollet Respirable i lliure de contaminació. Defensem una ciutat verda i Neta), recentment creat i donat d'alta al registre de la Generalitat de Catalunya, ha creat una aplicació per detectar i recopilar les olors contaminants de la ciutat per posteriorment denunciar-les a les autoritats pertinents.

L'aplicació permet registrar les olors contaminants a la capital baixvallesana, indicant-ne el tipus d'olor (químic, clavegueram, combustió de benzina...), la seva intensitat (feble, mitjà, fort i irrespirable), la ubicació en què s'ha detectat i una imatge del lloc on s'ha localitzat.

En només una setmana ja s'han registrat una vintena d'olors contaminants, la majoria de les quals són químiques o de cremats de plàstic, tal com es pot veure al mapa del mateix aplicatiu, que s'anirà actualitzant a l'hora que els ciutadans hi vagin fent les seves entrades.

"L'Ajuntament no fa res amb les denúncies"

Mollet Respira s'ha presentat aquest setembre com un grup d’interès que vol "demanar una millora de la qualitat de l’aire que respirem, i la contaminació acústica i materials perillosos per la salut de la ciutadania a Mollet del Vallès".

Segons expliquen en el seu comunicat fundacional, pretenen que "es controli i s’identifiqui els emissors de gasos, partícules contaminants i sorolls i materials perillosos per la salut a Mollet del Vallès i se sancioni com marquen ordenances i normativa vigent". No només ho volen, sinó que hi treballaran per a aconseguir-ho: "Farem seguiments propis per indicar a les autoritats on veiem que està el focus de contaminació i que es prenguin mesures perquè els nivells siguin els que marca normativa".

Lamenten que "Mollet és la setena ciutat europea amb més morts evitables per contaminació de diòxids de nitrogen", així com el fet que la ciutat "ha superat durant anys els nivells de partícules en suspensió PM10 i PM2,5".

Amb tot, asseguren que "l’aire que respirem és el culpable de moltes malalties que patim els molletans" i assenyalen que "controlar la seva qualitat és l’obligació de l'Ajuntament i de la Generalitat de Catalunya".

Mery Barbero

Mery Barbero, membre d'aquest col·lectiu, explica que diversos veïns han decidit agrupar-se per intentar assolir plegats la força que individualment no han tingut a l'hora de combatre la contaminació a la ciutat, ja que assegura que les denúncies fetes de manera individual no han arribat mai a bon port: "L'Ajuntament no fa res amb les denúncies". De fet, apunta que han fet arribar reclamacions contra la contaminació de l'aire de Mollet fins i tot a la Generalitat, als Mossos d'Esquadra, al SEPRONA (de la Guàrdia Civil) i a Inspecció de Treball, ja que bona part de la contaminació prové, segons el col·lectiu, "d'indústries de Mollet i dels voltants".

Ara, com a grup format actualment per unes cinc persones, es tornaran a adreçar a les mateixes institucions i també ho faran al Síndic Personer i al Síndic de Greuges, "a veure si d'aquesta manera podem fer més pressió a l'Ajuntament perquè prengui mesures".

Barbero apunta que a l'Ajuntament li exigiran "que redueixin el trànsit, els bufadors i que controlin les emissions de les indústries, perquè veiem que cada dos per tres hi ha moltes olors a Mollet i no es fa res". Quant als bufadors, considera que no és l'eina idònia per netejar els carrers: "Els bufadors mouen les partícules i fan que respirem aquestes partícules tòxiques. El que fan és moure-ho tot i tenir més contaminació; han de netejar, no expandir les partícules".

Per últim, amb la reducció del transport individual, també demanen "que es promogui el transport públic i els carrils bici".

Edicions locals