Mollet surt al carrer per demanar que s'aturi la pujada 'abusiva' de la llum i es fixi un preu 'just i assequible'

El ple va aprovar aquest dilluns una moció d'Ara Mollet per exigir mesures que frenin l'escalada de preus de l'electricitat

Societat

Mollet surt al carrer per demanar que s'aturi la pujada 'abusiva' de la llum i es fixi un preu 'just i assequible'
Mollet surt al carrer per demanar que s'aturi la pujada 'abusiva' de la llum i es fixi un preu 'just i assequible'

Amb els lemes "Prou pujades abusives de la llum", "Aturem l'espoli energètic" i "Lluitem contra la pujada brutal de la llum i la pobresa energètica que ataca la salut de les persones", una cinquantena de persones s'han concentrat aquesta tarda davant l'Ajuntament de Mollet per demanar a l'Estat un nou model energètic.

Durant l'acte, convocat per tretze entitats i partits molletans - CUP, ERC Ara Mollet, Junts Mollet, MES, MolletRespira, Comunistes Mollet, Òmnium, ANC Mollet, Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública, SÚMA+E, el Casal Popular El Tabaran, Intersindical i Poble Lliure - s'ha llegit un manifest en el qual s'ha recordat que "l'electricitat és un dret bàsic i no un negoci, un dret que s'ha de garantir i al que tothom hi ha de poder accedir".

En la lectura també s'ha fet esment al fet que "des del 2009 Endesa ha tallat la llum a 683.000 famílies" i que "d’ençà que el preu de l'electricitat es va disparar, el Govern espanyol només s'ha atrevit a abaixar l'IVA de la llum". En el text també han advertit que l'escalada de preus de la llum "comportarà l'augment dels impagaments i dels deutes per les persones més vulnerables".

Per tot plegat, han reclamat que "les administracions facin un pas endavant i siguin al costat del patiment de la ciutadania" i han demanat que "els Ajuntaments com el de Mollet congelin el pagament de la llum com a mesura de pressió". També proposen que el govern espanyol adopti "mesures urgents i realment estructurals que permetin acabar amb els beneficis de l'oligopoli elèctric" i estabilitzar el cost de l'electricitat i fixar-lo a un "preu just i assequible".

Així mateix, proposen que els agents polítics, econòmics i socials acordin un "pla de transició energètica", en el qual es garanteixi que "el cicle d'energia elèctrica siguin de gestió pública". També sol·liciten que s'asseguri "la sobirania i la suficiència energètica del país a través de fons renovables" i que "es capgiri l'accés energètic garantint l'accés a l'electricitat com un dret bàsic, públic, fonamental i universal que acabi amb la pobresa energètica".

En acabar l'acte els convocants han emplaçat als concentrats a unir-se a l'apagada que es farà el pròxim dia 8 d'octubre de 22 h a 22.30 h convocada arreu de l'Estat, per protestar contra l'escalada del preu de la llum.

Unanimitat del ple per posar fre a l'escalada energètica

D'altra banda, el ple municipal de dilluns va aprovar per unanimitat una moció presentada pel grup municipal Ara Mollet-ERC-MES per exigir mesures que frenin l'escalada de preus de l'electricitat. Segons la regidora ponent, Marina Planellas, "el problema de l'energia és estructural", deia la regidora d'Ara Mollet, qui denunciava que la pujada de preus de l'oligopoli de les elèctriques incrementa la vulnerabilitat de les famílies i fa que els Ajuntaments, a través dels serveis socials, "hagin d'assumir allò que l'Estat no ha pogut controlar".

La proposta insta el govern de l'Estat a reestructurar l'actual model energètic amb nous mecanismes de control públic. També demana ampliar la cobertura del bo social per tal de reduir la càrrega a les famílies més vulnerables en episodis d’escalada de preus i li sol·licita un fons extraordinari en favor dels ajuntaments per tal de cobrir l’increment de sol·licituds que estan rebent els serveis socials.

La proposta aprovada va incloure una aportació de Mollet en Comú, que insta la Generalitat a crear un operador públic 100%. "El lliure mercat fa que les regles del joc s'escapin del control dels governs", deia Francisco Sancho.

Per la seva part, Eva Guillén de Cs, considerava "inadmissible" la pujada i instava a regular els costos indirectes i els impostos que s'imputen a l'electricitat per aconseguir reduir la factura.

Núria Muñoz, de Podem, va defensar l'actuació del govern de l'Estat, que "per primer cop s'atreveix a tocar els beneficis de les empreses elèctriques". El seu soci de govern, el socialista Raúl Broto, considerava que el de l'energia és un problema complex que "necessita de múltiples solucions, com més control i l'aposta per les renovables". En aquest sentit, destacava les polítiques municipals que es prenen des de l'Ajuntament molletà, amb "ordenances molt ambicioses per afavorir l'energia solar, per exemple".

Edicions locals