La demanda de cicles d'FP desborda l'oferta a Mollet

Els instituts amplien ràtios a les aules després de rebre 1.507 sol·licituds, un 40% més de les 891 places que s'oferien

Societat

La demanda de cicles d'FP desborda l'oferta a Mollet
La demanda de cicles d'FP desborda l'oferta a Mollet

Grau Superior ha viscut enguany un increment de la demanda que va deixar en primera instància més de 26.405 alumnes  arreu de Catalunya sense plaça per accedir als estudis sol·licitats. A Mollet van rebre 1.507 sol·licituds per cobrir 891 places. Davant d'aquesta situació, el Departament d'Educació va incrementar sense precedents l’oferta en un procés de preinscripció extraordinari al setembre, fet que ha permès reduir la xifra de sol·licitants sense plaça a les 618 persones, segons indicava el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, aquest dilluns.

Una solució, però, que ha comportat en alguns centres educatius com l'INS Mollet, un increment de les ràtios: "Enguany hem tingut una demanda que no esperàvem ningú. Hem hagut d'augmentar la ràtio en  gairebé tots els cicles de grau mitjà", explica la directora del centre, la Raquel Martínez.

L'institut Mollet és un dels centres de referència quant a la formació professional al Baix Vallès. Està especialitzat, sobretot, en la formació de cicles industrials i és l'únic a tota Catalunya que imparteix el cicle SM20, d'Emergències i Protecció Civil, el més demandat del centre –per a aquest curs han rebut 250 sol·licituds per ocupar una trentena de places.

A banda de l'INS Mollet, aquest augment de la demanda de formació professional també s'ha fet notar a altres instituts de la ciutat. A tall d'exemple, l'INS Gallecs, especialitzat en cicles formatius sociosanitaris, ha rebut pel cicle de cures auxiliars i infermeria 180 sol·licituds per ocupar 110 places.

Però segons explicava el conseller d'Educació aquest dilluns, l’increment de demanda als cicles formatius és un fet "excepcional" que s’ha produït per diferents motius. Un d’ells és l’augment de persones adultes que volen enriquir el seu itinerari formatiu i millorar la seva ocupabilitat. En concret, de les 48.843 sol·licituds que s’han rebut a Catalunya per cursar un cicle formatiu de Grau Mitjà, únicament 24.659 provenien d’estudiants que el passat curs estaven matriculats a 4rt d’ESO.

Inserció laboral elevada

A l'INS Mollet, per exemple, les aules de cicles les integren estudiants d'edats diverses i segons explica la seva directora, el fet d'estar situats a prop d'un entorn industrial és el que anima els alumnes a fer un cicle formatiu: "Veuen una possible sortida professional propera i això ha fet incrementar molt la demanda de l'FP", apunta la directora.

Però no és només la proximitat amb aquest teixit industrial el que fa que la formació professional tingui més sol·licituds, segons Martínez, també hi té a veure un altre factor: "Els cicles industrials són els que tenen el percentatge d’inserció més alts. Fins i tot tenim cicles amb què els alumnes no tenen cap dificultat per trobar feina, fins al punt que som nosaltres qui acabem tenint dificultats per trobar professors", afegeix Martínez, qui assegura que en el seu cas, tots els cicles que tenen a veure amb el manteniment i fabricació de la indústria són els que més sortida laboral tenen.

Així i tot, segons indica el Mapa i Pla Formatiu de Mollet i el Baix Vallès, presentat fa un parell de mesos a l'Ajuntament de Mollet i elaborat amb la participació de l’administració local, els agents econòmics i socials, els centres de formació, els serveis locals d’ocupació i el teixit empresarial, actualment el territori compta amb alguns sectors amb falta d’oferta formativa per absorbir tots els treballadors, fet que fa que a les empreses els costi trobar aquests perfils. Els més mancats al territori són, segons aquest document, el de la indústria 4.0 i el sector sociosanitari, unes demandes que tot i encaixar amb la formació que s'ofereix a la ciutat semblen ser insuficients.

Davant d'aquesta situació, el regidor d'Educació de Mollet, Raúl Broto considera: "Estem en un moment important per fer una aposta per anar aportant cada cop més cicles a la ciutat. S’està demostrant que l'FP és una formació de qualitat i amb sortides i cada cop més gent hi està apostant. Paral·lelament a Mollet estem en un moment de baixa natalitat i aquesta en algun moment arribarà als instituts amb la possibilitat que les aules vagin quedant lliures".

Per tot plegat, Broto creu que "és el moment de parlar-ne amb el departament d'Educació" i "en la línia del que marca aquest estudi i la línia del coneixement que tingui el departament, intentar que millori la formació de Mollet".

Amb tot i això, el regidor molletà defensa una mirada baixvallesana a l'hora de resoldre la situació: "L’important no és que Mollet tingui uns cicles o els tingui Parets o Sant Fost, l’important és que al Baix Vallès pugui haver-hi tota aquesta formació. Es parla que a Montmeló pugui haver-hi un institut potent en l’àmbit de la química i a nosaltres ens sembla fantàstic, l’important és que entre tots puguem cobrir aquests àmbits importants".

Broto admet que aquest "és un tema que històricament no hem parlat massa amb el departament i ara volem començar a parlar-hi i creiem que si anem amb aquesta visió Baix Vallès, tindrem molta més força" i afegeix: "En els últims 20 anys l'FP a nivell general ha estat certament maltractada. Si mirem a Europa, l'FP té un paper clau i vital, en canvi aquí que quedava en segon pla respecte als estudis universitaris".

Segons el regidor molletà: "Venen uns bons anys per a l'FP a Mollet, però sobretot cal que el departament d’Educació, hi aboqui els recursos necessaris, ampliï l'oferta de cicles i que posi totes les instal·lacions en perfecte estat".

Remodelació de l'INS Mollet

En aquest sentit, una de les apostes imminents d'Educació a Mollet és l'ampliació de l'INS Mollet. Les obres amb un termini d'execució de 12 mesos i un cost de gairebé 7 milions d'euros, preveuen la construcció d’un nou edifici de 4.560 m² per a cicles formatius que servirà per remodelar els tallers construïts l'any 1979, així com la seva maquinària, gran part adquirida durant aquella dècada.  
Una ampliació que des de l'INS feia molt temps que esperaven: "Fa 20 anys, quan vam entrar, ja es parlava de la remodelació dels tallers", recorda la Mònica Caubet, ara cap d'estudis d'FP de l'INS Mollet.

Amb tot, segons Caubet, des de l'institut són conscients que "és impossible mantenir el ritme tecnològic que té la indústria" i per aquest motiu considera essencial el fet de poder comptar amb cicles d'FP Dual, una modalitat que permet fer un any de pràctiques a una empresa i que ja integren tots els cicles del centre.

Una formació per la qual, el president a Catalunya de PIMEC Joves, i gerent de l'empresa santfostenca Caypi, Josep Soto, demana que s'escolti més a les empreses i als alumnes.

El paper de l'empresa

Soto considera que la planificació del tipus d'estudis s'hauria d'enfocar a la demanada actual. Tot i reconèixer que això està canviant el president de PIMEC Joves apunta que: "A vegades tenim molta oferta de professions que la gent no reclama". Així mateix, des de PIMEC consideren bàsic aconseguir que hi hagi un "rol formador" a l'empresa i que l'administració competent ofereixi ajudes a les empreses per fer-ho possible. "Si es dotés a les empreses per dur a terme aquesta formació, seria més fàcil donar sortida a aquestes professions. Avui en dia quan agafes una persona de la teva empresa per formar-ne una altra, això no està remunerat, si no te la quedes, és una inversió, però no ho pots fer amb tothom".

Josep Soto creu que aquesta formació s'hauria de fer d'una manera estandarditzada: "Si hi hagués aquest reconeixement de la PIME com a formadora, estic segur que hi hauria moltes empreses disposades a formar, corrent el risc que després li marxi la persona formada", planteja l'empresari i president de PIMEC Joves

Edicions locals