El 30% de la nova promoció de mossos i policies locals són dones

El president de la Generalitat considera que aquest percentatge s'hauria de reflectir en els comandaments

Societat

El 30% de la nova promoció de mossos i policies locals són dones
El 30% de la nova promoció de mossos i policies locals són dones

Mollet del VallèsACN

Gairebé 1.300 policies es graduaven dissabte al matí a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), a Mollet del Vallès. 675 Mossos d'Esquadra i 572 policies locals han llançat les gorres a l'aire celebrant, així, que han superat el curs de formació bàsica.

La 34a promoció del cos compta amb un 30% de dones, la xifra més elevada dels últims anys. "Si volem avançar cap a un país més just i igualitari hem d'aconseguir que la feminització sigui a tot arreu", ha dit el president de la Generalitat, Pere Aragonès. En la mateixa línia, ha celebrat que cada any el percentatge de dones augmenti i ha assegurat que es va "pel bon camí", malgrat ha matisat que això s'ha de reflectir en els comandaments.

En la mateixa línia, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha subratllat que el cos policial "s'ha d'assemblar a la realitat a la qual serveix". En aquest sentit Elena ha assegurat que Interior "no es conforma" amb una tercera part del cos format per dones, i vol que el percentatge augmenti, tal com està fent en els últims anys. L'any 2019 un 19% de les aspirants van ser noies i el 2020 la xifra va ascendir fins al 26%.

La 34a promoció del curs de formació bàsica policial va començar el gener passat amb 1.324 agents, 77 dels quals han suspès i 47 han renunciat. Així, finalment s'han graduat 1.247 agents, 363 dones i 884 homes. Pel que fa a la localitat de procedència dels alumnes, la demarcació de Barcelona és la més representada, amb gairebé un 75% del percentatge total. Les comarques amb més alumnes són el Barcelonès (323 alumnes), el Baix Llobregat (165 alumnes) i els dos Vallesos. Un 12,43% dels aspirants a policies eren de municipis de Tarragona, un 8,24% de Girona i un 4,88% de Lleida.

L'edat mitjana dels alumnes s'ha situat en els 28,3 anys. En relació amb el nivell d'estudis, un 24,2% dels aspirants han accedit a través d'un Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS). Un 15,2% tenen un grau universitari i un 14% una llicenciatura. En aquest aspecte hi ha diferències entre els gèneres: mentre que la majoria dels aspirants amb titulació d'un cicle formatiu són homes, en el cas del grau universitari són dones.

L'acte també va comptar amb alguns representants de la 33a promoció, ja que l'any passat no es va fer graduació a causa de la situació de la pandèmia. En aquest sentit Aragonès va agrair "la feina feta" d'aquests agents durant els darrers mesos i ha celebrat que nous membres s'incorporin al cos.

"Sou un orgull pel país i teniu un deure: ser servei públic", ha dit per la seva banda el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. El conseller ha presumit del cos, que ha assegurat que treballa "amb compromís, esperit de servei, professionalitat i una dimensió humana extraordinària".

El president de la Generalitat, Pere Aragonès; el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena i la directora de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Tamara Garcia van presidir el lliurament de diplomes. A l'acte també hi va participar el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluis Trapero, el director dels Mossos, Pere Ferrer, i el tinent d'alcaldia de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle.

Edicions locals