Constituïda oficialment l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità

Mataró ha acollit avui l'assemblea constituent i ha proclamat l'alcadessa de Sabadell com a primera presidenta de la nova entitat

Societat

Moment de la signatura de constitució de l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità
Moment de la signatura de constitució de l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità | Ajuntament de Granollers

La Nau Gaudí de Mataró ha estat l’escenari avui de la celebració de l’Assemblea Constituent de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità, de la qual Granollers i Mollet són membres fundadors. Durant la trobada, l’alcalde de Mataró, David Bote, ha fet públic la composició del nou organisme: l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, com a primera presidenta, i els alcaldes de Martorell, Xavier Fonollosa, i el de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, n’ocuparan les dues vicepresidències.

Així, comença a caminar la nova associació, que treballarà per reforçar la veu del municipalisme en la presa de decisions i per oferir una visió pròpia dels municipis de la segona corona al territori. Els membres fundadors de l’entitat són nou: Mataró, Granollers, Martorell, Mollet del Vallès, Rubí, Sabadell, Terrassa, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

A banda d’escollir presidència i vicepresidències, s’ha debatut sobre qüestions com ara infraestructures de mobilitat, habitatge, sostenibilitat i l’impuls de zones de baixes emissions. També s’han aprovat els estatuts de l’organisme i la participació econòmica de cada municipi que anirà en funció del volum de població.

L’Assemblea Constituent arriba després que a l’abril, els municipis fundadors signessin la Declaració de Martorell, que implicava la constitució del nou organisme i posava les bases del que serà la tasca de l’entitat en aquells àmbits estratègics on cal centrar l’acció pública, especialment els aspectes de caràcter més territorial i supramunicipal i amb especial atenció a les qüestions amb component mediambiental.

L’Associació de l’Arc Metropolità està oberta a la incorporació de nous membres. Es poden sumar els municipis de més de 25.000 habitants, consells comarcals i entitats locals interessades en les finalitats del nou organisme. Les comarques dels municipis fundadors sumen 2,9 milions d’habitants. L’Associació constitueix un punt de partida que treballarà amb la voluntat d’anar incrementant progressivament la seva representativitat com a interlocutor dels temes que afecten el conjunt de la Regió Metropolitana.

L’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, com la resta d’alcaldes i alcaldesses, ha valorat com una fita història la creació i celebració de l’Assemblea Constituent de l’Associació de l’Arc Metropolità, que dona continuïtat a una línia de treball iniciada ja als anys 90 del segle passat: "Es tracta d’un objectiu fixat fa més d’una dècada que ara, en moments molt difícils, hem assolit".

Per a l’alcalde de Mollet, Josep Monràs, la constitució de l'agrupació “permetrà agrupar esforços a totes les nostres ciutats, la qual cosa ens permetrà amb una veu comuna fer les reivindicacions que necessita el nostre territori. Tot això ens farà ser més forts per aconseguir millores per a la ciutadania”.

Edicions locals