Mollet i Parets se sumen a la Declaració de Sabadell, un acord per la millora de la qualitat de l’aire

Els ens locals prenen el compromís de prendre mesures per reduir les emissions

Societat

Els Ajuntaments de Mollet i Parets s’han adherit a la Declaració de Sabadell, un acord on els representants del món local insten fer de la millora de la qualitat de l’aire una prioritat de l’acció governamental.

Per fer front a aquest repte, els ens locals proposen un gran acord polític per treballar conjuntament i reclamen un paper protagonista de les administracions locals. La Declaració de Sabadell s’emmarca en el 2n Congrés Català de la Qualitat de l’Aire.

La declaració ve derivada per un seguit d’estudis i informes que posen de manifest que la qualitat de l’aire és la primera causa de mort derivada de condicions ambientals a tota la Unió Europea i que vuit de cada deu grans ciutats superen els nivells màxims de contaminació recomanats per l’Organització Mundial de la Salut.

De fet, fa uns mesos, un estudi liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), situava Mollet del Vallès al top 10 de ciutats europees amb major mortalitat vinculada a la contaminació de l'aire que causa el diòxid de nitrogen (NO2), associat sobretot al trànsit rodat.

L'adhesió a la Declaració de Sabadell comporta una sèrie de compromisos per la millora de la qualitat de l’aire, entre els quals reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle (GEH) i impulsar accions concretes i urgents en els àmbits de la planificació urbana; la pacificació de la mobilitat urbana privada; el transport urbà i de mercaderies; el seguiment, avaluació i control de contaminants atmosfèrics locals; les obres, públiques i privades; promoure una transició cap a les energies netes i renovables; informar i conscienciar la ciutadania sobre la qualitat de l’aire, i incorporar criteris de gestió i millora de la qualitat de l’aire en els instruments de fiscalitat municipal.

Des de l'Ajuntament de Mollet del Vallès recorden algunes de les accions que s'han desenvolupat a la ciutat per reduir les emissions provinents del trànsit de vehicles, principal causa de la contaminació. Algunes d’aquestes actuacions són l'aprovació l’any 2015 del Pla de Mobilitat sostenible i segura, la substitució progressiva dels vehicles municipals per altres més eficients, la millora del bus urbà, amb més freqüència, panells informatius dinàmics, nova app bus i incorporació del bus híbrid al servei, i la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, i la declaració d'emergència climàtica, entre altres.

Edicions locals