Joan-Lluís Lluís presenta a L'Illa la seva darrera novel·la, 'Junil a les terres dels bàrbars'
Una obra d'aventures inspirada en l'època romana i amb una protagonista adolescent, la Junil
La llibreria L'Illa de Mollet va acollir divendres la presentació del nou llibre de l'escriptor Joan-Lluís Lluís, Junil a les terres dels bàrbars (Club Editor). Una novel·la d'aventures, segons el seu autor, que passa a l'època romana, però que no és una novel·la històrica i que té com a protagonista una noia adolescent, la Junil, que fuig de l'Imperi, acompanyada d'esclaus.
"A l'època romana les dones no tenien cap llibertat personal, eren pràcticament una propietat del pare i passaven a ser una propietat del marit. Que una noia vulgui salvar-se era més complicat que un noi, i si era més complicat, narrativament era més interessant", aquest va ser el motiu pel qual la protagonista d'aquesta història és una noia, segons explicava el seu autor.
I és que durant quatre estacions la Junil i els seus acompanyants travessaran una part d'Europa i per sobreviure, "a part de lluitar contra el fred i la fam, s'adonaran que és absolutament indispensable explicar-se històries, que l'imaginari forma part de l'energia que tenim dintre nostre i que ens ajuda a caminar", relata l'autor del llibre.
Una proposta literària inspirada en la figura d'Ovidi: "Aquesta novel·la no haguera existit sense Ovidi, que era un poeta romà molt famós i molt ric, però que va acabar molt malament perquè l'emperador el va enviar a l'exili, a la vora del mar Negre i va viure una segona part de la seva vida molt miserable i es va morir allà. Però no tenia ganes de fer una novel·la sobre Ovidi, que hi sortís una mica, que la seva presència hi fos, però no volia parlar d'ell, volia parlar d'altres persones", comenta Joan-Lluís Lluís.
Una novel·la on les referències a l'actualitat, tot i no tenir-ne la intenció, acaben apareixent: "Quan escric no intento mai posar al·lusions a l’actualitat, però sempre i són, és indispensable reconèixer que hi són perquè escric ara i aquí. M'han fet moltes preguntes sobre el concepte de l'exili, si tenia a veure amb l'exili que pateixen alguns catalans i he dit que no, però evidentment que no, perquè no he volgut que hi sigui, però sí que hi són, perquè en un nivell inconscient és molt probable que m'hagi influït".
La setena novel·la de l'escriptor nascut a Perpinyà
Junil a les terres dels bàrbars és la setena novel·la de Joan-Lluís Lluís. Una obra escrita per l'autor durant tres anys i escaig, la qual va enllestir durant el confinament: "El confinament em va ser útil per acabar d'acabar-la. Tant de temps disponible per a molts escriptors va ser com un gran regal, perquè un escriptor no deixa de ser algú que treballa confinat, per tant el confinament va ser una manera exagerada de viure el confinament que ja tenim", esmenta l'autor.
L'escriptor reconeixia divendres a Mollet que tenia moltes ganes de tornar a presentar les seves obres presencialment: "M'he adonat que una de les coses que detesto a la vida és fer presentacions per videoconferència. Això no ho sabia fins a l'any passat, quan en vaig fer unes quantes i molt agraït de fer-les. Però jo vull parlar davant de la gent. Que la gent em parli i que els lectors m'expliquin el que han entès de la novel·la és molt enriquidor", va concloure.