'Si es posa fi al bloqueig a Cuba s'acabarà amb les excuses'

Sergio Gregori, director del documental Unblock Cuba, presenta el seu film a Mollet

Societat

'Si es posa fi al bloqueig a Cuba s'acabarà amb les excuses'
'Si es posa fi al bloqueig a Cuba s'acabarà amb les excuses'

Quan tenia 15 anys, Sergio Gregori Marugan va iniciar una campanya de micromecenatge a Internet per fer un documental sobre Cuba. La resposta va ser el bloqueig de l'acapte de fons per part del Departament d'Estat Nordamericà en virtut de les sancions internacionals marcades per la llei Helms-Burton. Aquest és el germen de la pel·lícula Unblock Cuba, que es va presentar dissabte al Mercat Vell en un acte organitzat per Mollet amb Cuba amb uns 90 assistents.

Allò que podria haver quedat en anècdota va ser el ressort perquè el projecte derivés en un documental polític que denuncia "aquest bloqueig sobre el qual se sustenta la major part del patiment del poble cubà i els intents històrics dels Estats Units per apropiar-se de Cuba i obstaculitzar qualsevol mena de desenvolupament a l'illa", explicava el director del film Sergio Gregori Marugan, qui va participar en la projecció del documental al mercat Vell acompanyat pel coguionista i ajudant de direcció, Álvaro Toca.  

Unblock Cuba repassa la història de l'illa des de la guerra d’independència fins a l'actual llei Helms-Burton, llei del 1996 que continua i reforça l'embargament dels Estats Units a Cuba, amb entrevistes a personatges com Nikolái Serguéyevich Leónov oficial superior del KGB durant la Guerra Freda i  traductor oficial entre Nikita Jrushchov i Fidel Castro durant la crisi dels míssils.
Per a Gregori, el futur de Cuba és "incert". "Sembla que Joe Biden mantindrà la mà dura, però mai se sap perquè Obama va relaxar el bloqueig", diu.

El director denuncia que un dels arguments dels contraris al sistema polític cubà és que l'illa ha de canviar el sistema polític i econòmic si es vol que acabi el bloqueig, però "és que els intents d'apropiar-se de Cuba per part dels Estats Units són previs a la revolució. El que s'ha de permetre és que Cuba no tingui bloqueig perquè des de la mateixa illa no l'utilitzin com a excusa", conclou. 

Edicions locals