La Cambra constata la recuperació econòmica a la comarca després de la Covid

El nombre de persones ocupades –181.525 a la comarca– supera els nivells prepandèmia i ja és el més alt de de mitjans de 2008

Economia

Jaume Aragall, president de la Cambra del Vallès Oriental
Jaume Aragall, president de la Cambra del Vallès Oriental

Segons l'Informe trimestral del teixit empresarial i mercat del treball que elaboren la Cambra del Vallès Oriental i el Gabinet d'Estudis Econòmics de la Cambra de Barcelona, el teixit empresarial del Vallès Oriental es comença a recuperar de l'impacte de la Covid-19. La comarca compta ara amb un 1,2% d’empreses més que fa un any, tot i que encara no ha assolit els nivells previs a la pandèmia. En ocupació, en canvi, les dades ja han assolit els nivells del 2019.

Concretament, el teixit empresarial del Vallès Oriental va tancar el setembre amb 11.753 empreses, 627 menys que les que hi havia abans de la pandèmia. De fet, durant els mesos més durs de la pandèmia es van perdre al voltant d'un 9% del Vallès Oriental, tot i que els últims mesos se n'han recuperat 357, al voltant del 4,5%. Amb tot, segons Jaume Aragall, president de la Cambra al Vallès Oriental, "això no vol dir que totes les empreses que falten hagin desaparegut, sinó que algunes s'han fusionat amb altres". Per grans sectors econòmics, el nombre d'empreses ha augmentat en tots excepte en l'agricultura –4,9% a la construcció; 0,8% als serveis i 0,2% a la indústria–, si bé hi ha sectors que han patit més els efectes de la Covid, com l'oci i la restauració, amb força tancaments.   

Recuperació de l'ocupació

Al costat més positiu destaca l'augment de llocs de treball, un 2% per sobre de les xifres prèvies a la pandèmia. En concret, al setembre hi havia 150.427 persones ocupades en empreses de la comarca, mentre que els vallesans amb ocupació, sigui quin sigui el seu lloc de treball, era de 181.525 persones. "Aquestes són les dades més bones des de mitjans de 2008", destacava Aragall, qui també afegia que "encara hi ha la incògnita de com es resoldran alguns ERTO, que estimem en unes 2.350 persones a la comarca". Malgrat això, el nombre d'aturats a la comarca és encara superior a les 21.000 persones, un 10,9% de la població activa.

Respecte al mateix mes de l'any passat, l'increment en llocs de treball ha estat del 3,4%, i l'augment de persones ocupades ha estat del 18%. "La xifra d'assalariats és la més alta des de 2008, i la d'autònoms és la més alta des de mitjans de 2011", destacava Aragall, qui afegia: "la vacunació ha influït molt favorablement en la recuperació; hem passat el sotrac de la pandèmia i ara es reprèn el creixement sostingut que ja hi havia els anys 2018 i 2019".

Alerta pel preu de l'energia

Malgrat aquestes dades optimistes, des de la Cambra es mostren preocupats per l'evolució del preu de l'energia i per l'escassetat de matèries primeres, que "poden desviar la recuperació econòmica". En el cas de les matèries primeres "el problema és global", però en el cas de l'energia "el problema és local i cal actuar-hi decididament, calculant els preus de manera diferent". En aquest sentit, alertava Aragall, "les empreses que més utilitzen l'energia per funcionar són les que més malament poden passar-ho els pròxims mesos".

Davant d'això, la Cambra demana mesures fiscals selectives que protegeixin els consumidors i les empreses més vulnerables davant d'augments sobtats del preu minorista de l'electricitat. També demanen redissenyar el sistema de formació de preus del mercat elèctric regulat, disminuir les barreres d'accés a contractes amb un horitzó de preus de mitjà i llarg termini per part dels petits consumidors i les empreses amb un elevat volum de demanda, i traslladar els càrrecs fixos a variables en la factura de la llum per incentivar l'estalvi energètic dels usuaris.

Edicions locals