L'Ajuntament de Mollet apuja l'IBI i l'IAE un 2,7% i amplia la tarifació social per al 2022

El ple ha aprovat les ordenances fiscals per a l'any vinent que actualitza alguns dels impostos per sota de l'IPC

Societat

Laura Ortiz

L'Ajuntament de Mollet ha aprovat els tributs municipals per a l'any que ve, una proposta que contempla un increment del 2,7% de l'IBI i de l'IAE. Una de les novetats és l'ampliació de la tarifació social a la taxa de l'aigua i als àmbits de la cultura i l'esport.

El ple municipal ha aprovat aquest dilluns les ordenances fiscals i els preus públics per al 2022, uns tributs que seguiran un criteri de contenció, segons explicava la regidora d'Economia, que qualificava les ordenances de "justes i realistes" amb l'objectiu de sostenir els serveis públics municipals.

Les ordenances aprovades contemplen l'actualització d'alguns dels tributs per sota de l'IPC. Entre aquests, hi ha dues de les principals fonts d'ingressos de les arques municipals: l'Impost de Béns Immobles (IBI), que paguen els propietaris d'habitatges, i de l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE), que assumeixen les empreses que facturen més d'un milió d'euros anuals. En concret, aquests dos impostos s'apujaran un 2,7%, que suposen un augment del rebut mitjà en el cas de l'IBI de 50 cèntims mensuals. Aquesta pujada de l'IBI i l'IAE suposarà un increment en els ingressos municipals de prop de 400.000 euros.

Pel que fa a altres taxes i tributs, l'Ajuntament mantindrà els preus de les escoles bressol municipals, de l'Escola Municipal de Música i de la zona blava i el cost de les taxes per l'atenció domiciliària, les escombraries i l'aigua. A més, es manté congelada la taxa d'ocupació per les terrasses dels establiments de restauració que hi havia el 2019, abans de les mesures excepcionals per la pandèmia.

Noves tarifacions socials

D'altra banda, la proposta aprovada té com a novetat l'ampliació de les tarifacions socials, és a dir, el pagament en funció de la renda familiar, que ja s'apliquen als preus de les escoles bressol municipals i a la taxa d'escombraries. En concret, la tarifació social s'aplicarà a la taxa d'aigua amb la creació de dos nous barems en el pagament que dependrà dels ingressos de cada nucli familiar: les tarifes reduïdes i superreduïdes. Aquesta tarifació social també s'executarà en els preus dels programes de les activitats dels cursos i tallers de Cultura i al programa d'esports Mou-te!.

Segons el govern local, aquestes ordenances tenen com a objectiu protegir les famílies més vulnerables –amb el manteniment del gruix de bonificacions excepcionals aprovades per a les famílies afectades econòmicament per la crisi Covid–; mantenir els serveis públics i continuar incentivant la instal·lació de sistemes d'energies renovables, com és el cas de les bonificacions per la instal·lació de plaques solars, que inclou la futura ordenança d'Energia Solar.

 

Edicions locals