Mollet disposa de 17 metres quadrats d'espai verd urbà per habitant

El catedràtic Enrique Figueroa proposa augmentar la xarxa de camins verds a la ciutat

Societat

Mollet disposa de 17 metres quadrats d'espai verd urbà per habitant
Mollet disposa de 17 metres quadrats d'espai verd urbà per habitant

La ciutat de Mollet disposa de 17 metres quadrats de verd urbà per habitant, una ràtio que és superior als límits indicats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que aconsella entre 10 i 15 metres quadrats.

Aquesta és una de les conclusions de l’estudi sobre el bosc urbà de Mollet, elaborat pel reconegut catedràtic de la Universitat de Sevilla Enrique Figueroa, que conclou que el municipi disposa d’un conjunt considerable d’espais verds de qualitat que permeten generar salut entre la ciutadania. El document, amb el títol Informe documental sobre la potencialitat del bosc urbà de Mollet del Vallès per mitigar i reduir els elements contaminants, qualifica Mollet del Vallès d’exemple de ciutat biofílica, és a dir, que prioritza el bosc urbà en favor de la salut de la ciutadania i el medi ambient. Figueroa destaca la proximitat que tenen tots els ciutadans a un espai verd, un fet que “millora la salut física, psíquica i social de les persones”, assevera.

Amb més de 14.000 arbres a Mollet, l’informe afirma que la ciutat disposa d’una adequada elecció i distribució de les espècies del verd urbà, amb una alta capacitat de filtració de contaminants que minimitzen els efectes negatius de la radiació solar i incideixen en la salut global de la ciutadania.

El text, en aquest sentit, destaca el microclima de la ciutat generat pels arbres de les zones de vianants, que aporta una disminució de la temperatura de l’aire i l’augment de la humitat relativa, un fet que disminueix la possibilitat de cops de calor i insolacions.

L’estudi destaca la quantitat d’àrees verdes que hi ha entre edificis i carrers, que garanteixen que qualsevol veí o veïna estigui a menys de 5 minuts d’un “espai de qualitat”. L’informe també posa en relleu la gestió mediambiental de l’Ajuntament al voltant del Parc dels Pinetons, perquè "connecta la ciutat amb l’Espai Natural de Gallecs i propicia l’entrada de biodiversitat a la ciutat".

Figueroa conclou que les espècies i la bona gestió del bosc urbà fan de Mollet una ciutat adaptada a la lluita contra el canvi climàtic. “Mollet és un model a exportar pel que fa a la gestió del bosc urbà amb una bona gestió del verd urbà que s’ha mantingut durant els últims 30 anys amb coherència i esforç”, assenyala Figueroa, qui destaca que aquesta gestió permet millorar la salut de la ciutadania i la qualitat de l’aire.

L’informe proposa a l’Ajuntament un paquet de mesures per poder mantenir el model de gestió actual, com ara la realització d’un pla estratègic per definir les accions a mig i llarg termini, l’augment de la xarxa de camins verds a la ciutat o la realització d’un estudi per determinar el nivell de captació de diòxid de carboni dels arbres de la ciutat. En aquest sentit, l'alcalde, Josep Monràs, apunta que el govern local recollirà les propostes “que seran analitzades detalladament per poder seguir implantant projectes de millora per a la ciutat”.

Edicions locals