La PAH i Atzarola intenten ocupar sense èxit el local buit d'un banc a Can Borrell

Els Mossos van desallotjar els participants en l'acció, que volia reconvertir el local en un espai per al barri

Societat

La PAH i Atzarola intenten ocupar sense èxit el local buit d'un banc a Can Borrell
La PAH i Atzarola intenten ocupar sense èxit el local buit d'un banc a Can Borrell

Els Mossos d'Esquadra van desallotjar la matinada de divendres membres de la PAH i del col·lectiu de joves Atzarola, que havien ocupat el local de l'antiga seu de Caixa Catalunya al carrer Francesc Layret, a Can Borrell, un  local que volien reconvertir en un espai de serveis al barri.

Segons expliquen els promotors de l'acció, veïns de la zona s'havien posat en contacte amb l'assemblea local de la PAH per alertar que el local del banc estava buit, que havien sentit sorolls i que el volien ocupar "amb finalitats poc clares", expliquen. Davant aquests avisos, membres de la PAH i Atzarola van comprovar que el local –propietat del BBVA– es trobava obert, amb la porta rebentada, i van decidir ocupar-lo "per evitar que hi entrés la màfia a fer un narcopís, que era el que temien els veïns".

L'objectiu era ocupar el local per crear-hi l'Espai Popular Las Guijarro, un espai per desenvolupar activitats educatives i de formació, una escoleta per als infants, un grup d'alfabetització, un espai de lleure, i un servei d'assessorament col·lectiu sobre els problemes d'habitatge i subministraments com l'electricitat, entre altres.

Dijous a la tarda, una cinquantena de persones van entrar a la seu bancària –tancada fa una dècada– i van començar a netejar l'espai "per omplir-lo de vida", explica el membre d'Atzarola Víctor Sánchez. Però el projecte de l'espai popular Las Guijarro es va veure truncat de matinada, quan, cap a les 2, patrulles de Mossos d'Esquadra i de Policia Municipal –avisats per veïns de la zona segons els activistes– van desallotjar el local, on hi havia una vintena de persones fent nit. "Ens van increpar, empènyer i amenaçar d’enviar-nos la Brimo per fer-nos fora i vam decidir sortir", explica Sánchez. "Van al·legar que actuaven per un delicte flagrant, encara no sabem quin, però per a nosaltres protegir els barris de les màfies no és un delicte", asseguren els activistes, que van acabar acordant amb els cossos de seguretat una sortida pacífica del local.

Un projecte social

Els promotors de l'acció consideren que l'espai popular Las Guijarro hauria estat una bona alternativa d'oci per als joves i un espai per a les entitats de Mollet que "es queixen que l'Ajuntament, amb el pretext de la Covid, ha blindat tots els centres cívics i no tenen espais on reunir-se". "Hem intentat parlar amb els centres cívics, trobar una sala, però la realitat és que hi ha un laberint burocràtic que impedeix tot aquest tipus d'activitat. És una reivindicació de tots els col·lectius de Mollet", explica Sánchez, qui assegura que el projecte "tirarà endavant perquè l'espai popular va més enllà del fet de tenir un local i segur que se'ns presenta alguna altra oportunitat a la ciutat", diu.

L'espai popular porta el nom de Las Guijarro, en homenatge a tres germanes molletanes que en el moment de la revolució social del 36 van ser pioneres en la gestió de les empreses que es van col·lectivitzar. "És un homenatge a aquelles dones que no surten als llibres d'història, que són gent humil i treballadora", apunten els activistes que volen que l'espai Las Guijarro reivindiqui "la humilitat, la senzillesa i les ganes de transformar el món".

 

Edicions locals