La fotògrafa Maite Caramés sintetitza la col·lecció de l'Abelló amb uns gabinets de curiositats

'Mirabilia del pintor' és la segona intervenció del cicle de L'Aparador que homenatja el mestre Joan Abelló

Cultura

La fotògrafa Maite Caramés, amb la seva obra al darrere
La fotògrafa Maite Caramés, amb la seva obra al darrere | S.C.

Sergio Carrillo

L'Aparador del Museu Abelló ha renovat exposició. De la il·lustració de Lara Costafreda sobre L'hora del te, ara s'ha passat a la intervenció fotogràfica Mirabilia del pintor, a càrrec de Maite Caramés.

Dijous passat es va inaugurar aquesta segona mostra del cicle Diàlegs amb Abelló, en què artistes contemporanis aporten la seva pròpia mirada artística a l'obra, la vida i la col·lecció del mestre que dona nom al Museu de la ciutat.

En aquest sentit, la directora del Museu, Pepa Ventura, celebrava que aquestes noves mirades "enriqueixen la col·lecció". En el cas present, apunta que van contactar amb la fotògrafa, "que treballa molt els bodegons i els objectes", amb una proposta per treballar els gabinets de curiositats, "el que hi havia abans dels museus".

L'artista que ha exposat a L'Aparador, Maite Caramés, assegurava que coneixia al pintor, però "no sabia de la magnitud de la seva col·lecció". En visitar-la, es va inspirar en els cabinets de curiosités, els premuseus. "És un tema que m'agrada molt, quan comencen a explorar al segle XVIII altres continents i comencen a portar objectes d'altres llocs inaudits".

Amb tot, la seva proposta fotogràfica fa "una barreja entre els gabinets i un homenatge a l'Abelló". De fet, del mestre assegura que "ell no deixa de ser un gabinet de la curiositat".

Caramés ha agafat objectes ben diversos de la col·lecció del pintor per fer-ne una síntesi cronològica, amb elements molt íntims com les seves joguines, i peces que representen el seu vessant com a pintor o una de les seves grans influències, Carles Pellicer, entre d'altres.

Després de tota la tasca, la fotògrafa barcelonina assegura que, si com a pintor l'Abelló ja n'era bon, "com a col·leccionista és superinteressant".

Un cicle per donar a conèixer el mestre

El cicle, engegat un any abans del centenari del Joan Abelló, servirà per escalfar motors a la commemoració i també per donar-lo a conèixer: "Encara hi ha molta gent que no coneix qui era l'Abelló".

La regidora de Cultura, Mercè Pérez, recordava que l'any que nomenaran el 2022 l'Any Abelló i va refermar que Mollet té "l'obligació de cuidar, vetllar, recordar i mantenir el patrimoni enorme que ens ha deixat a la ciutat".

 

Edicions locals