El vianant, en el focus de la seguretat viària a les ciutats
Aquest dimarts s'ha inaugurat a Mollet el 3r Congrés Internacional de Professionals per a la Seguretat i l'Educació Viària
L'intercanvi de coneixements amb l'objectiu de reduir els accidents de trànsit. Aquest és un dels principals objectius que es planteja el 3r Congrés Internacional de Professionals per a la Seguretat i l'Educació Viària, que s'ha inaugurat aquest dimarts al Mercat Vell de Mollet i que es desenvoluparà fins al pròxim divendres.
Unes 500 persones d'arreu s'han inscrit al congrés, que compta amb una setantena de ponents, i que organitza l'Associació Internacional de Professionals per a la Seguretat Viària (AIPSEV) i que ha triat Mollet com a escenari per reconèixer les bones dades de sinistralitat a la ciutat, on fa 14 anys que no es registra cap accident mortal dins el nucli urbà. "Aquesta estadística a Mollet ens demostra que l'objectiu que es proposa l'Organització Mundial de la Salut de reduir en un 50% els accidents mortals el 2030 pot semblar una quimera, però és possible", ha explicat Jorge Roel, vicepresident d'AIPSEV, durant la inauguració del congrés.
I és que, segons les dades de l'OMS, cada any al món moren 1,35 milions de persones a causa d'un accident de trànsit, uns sinistres que són la principal causa de mortalitat de la franja d'edat dels 5 als 29 anys.
Posar el focus en el vianant i no tant en la mobilitat dels vehicles és, segons els diferents experts que han participat en l'acte inaugural, una de les claus per millorar la seguretat viària a les ciutats. Segons dades de la Direcció General de Trànsit (DGT), entre 2009 i 2019, els morts per accidents a vies interurbanes han descendit un 42%, en canvi la reducció de la mortalitat a l'interior de les ciutats ha estat molt menor, d'un 11%. "El vianant ha de ser el vèrtex de la mobilitat urbana, no estem en contra del cotxe però cal un ús racional", ha apuntat Adrià Puigpelat, cap provincial de la DGT a Barcelona, qui advoca per la promoció de l'anomenada mobilitat de les 3 'S': segura, sostenible i saludable.
En aquest sentit, la redistribució de l'espai públic a les ciutats és un element cabdal, segons la subdirectora general de Seguretat Viària del Servei Català de Trànsit, Anna Pintó. "Cal dibuixar d'una altra manera els entorns de les escoles, els centres de gent gran i els centres sanitaris per donar més valor a les persones dins les ciutats", deia Pintó, qui recordava la presentació al gener per part de la Generalitat del Pacte Nacional per a la Mobilitat Segura i Sostenible 2021-2030. El document es marca com a reptes, d'una banda, la protecció dels col·lectius més vulnerables en la sinistralitat viària, com són els vianants, els ciclistes, els motoristes i els conductors de vehicles de mobilitat personal (VMP), que representen el 50% de les víctimes als accidents de trànsit. De l'altra, també es vol disminuir el percentatge d'accidents causats per factors humans, que, a hores d'ara, suposen el 90% dels sinistres.
Amb aquest objectiu de posar el focus en el vianant, Matthew Baldwin, director general adjunt de Mobilitat i Transport, coordinador europeu de seguretat viària i mobilitat sostenible de la Comissió Europea, considera crucial la reducció de la velocitat a les ciutats: "Millora la convivència entre els usuaris de la via, la salut de les persones i el planeta i redueix la gravetat de les lesions en un accident", ha exposat a través d'un missatge per videoconferència.
En aquest sentit, els ponents han valorat la importància de la implantació de la velocitat màxima de 30 km/h a les vies urbanes i han destacat el fet que Mollet fos de les primeres ciutats espanyoles en habilitar-lo.
Per la seva part, l'alcalde de Mollet, Josep Monràs, ha conclòs la inauguració del congrés refermant el "compromís" de la ciutat amb la seguretat viària i fent agraïments als responsables de la Policia Municipal i amb una menció especial als regidors que, durant el seu mandat com a alcalde, han estat responsables de l'àrea de mobilitat, Josep Maria Garzón i Juanjo Baños. També ha agraït la tasca didàctica de Josep Roca, exagent de policia que va quedar en una cadira de rodes a conseqüència, precisament, d'un accident de trànsit.
Al final de la primera jornada celebrada al Mercat Vell, l'organització ha fet entrega a l'Ajuntament de Mollet del Premi Educa Ciudad Zero per no registrar accidents de trànsit al nucli urbà.