Oriol Fort es despulla amb un llibre que s'endinsa en la seva 'intimitat sense censura'
L'exregidor publica la seva opera prima 'Dels poemes en trauràs les dates', un compendi de pensaments i sensacions personals
Dels poemes en trauràs les dates, és el títol de l'opera prima literària d'Oriol Fort (Barcelona, 1946), una obra amb què l'exregidor socialista molletà es despulla públicament.
"Intimitat escrita sense censura", és una de les formes amb què descriu Fort el llibre, un compendi d'escrits que l'autor anomena frasemes, frases amb vocació de poema que recullen pensaments i sensacions escrites en papers d'aquí i d'allà durant els darrers deu anys. "Són textos que no van néixer amb la voluntat de ser publicats sinó per expressar estats d'ànim i pensaments, sobretot dolorosos", explica Fort.
L'autor va decidir fer públics els textos amb la intenció de despullar-se per encarar una nova etapa en la seva vida. Complir 75 anys va marcar un punt d'inflexió i l'autor va decidir que per afrontar "el darrer capítol de la vida" havia de fer un canvi d'etapa, un canvi que tenia diferents aspectes: un de més espiritual, un de físic –o geogràfic– i un de vivencial. "Volia enfocar la següent etapa vital, d'una manera molt introspectiva, cap a la serenor, la placidesa, per preparar el final de la vida", diu Fort.
L'altra idea era canviar de poble, "no per cap animadversió a Mollet sinó perquè un nou entorn em condicionaria menys ser qui sóc", diu Fort. I és que 30 anys de persona coneguda públicament pesen i Fort necessitava canviar d'escenari, un canvi però, que reconeix que li comportarà pèrdues, "sobretot afecte". I el tercer element suposava mostrar-se sense censures i justificar aquest canvi de vida. "Necessitava despullar-me per confirmar aquesta voluntat de ser jo i poder dir a l'entorn, que l'Oriol no és només l'Oriol que coneixen sinó aquest que té tots aquests pensaments", reflexiona.
'Frasemes' sense discurs
L'obra és un recull de frasemes, que, voluntàriament, no segueixen cap ordre, ni cronològic ni temàtic. "No els he volgut agrupar perquè no vull que ningú pugui construir un discurs de l'autor", diu Fort, "sinó que cada lector pugui crear el seu propi discurs i reviure vivències potser compartides", apunta.
Després de molts dubtes abans de la publicació, –"no sabia si tenia prou qualitat literària"– diu Fort, que es reconeix un perfeccionista, l'autor va decidir, finalment, autoeditar 150 exemplars del llibre. L'obra es presentarà el proper dijous 2 de desembre a la sala d'actes del Casal Cultural, en una trobada guiada pel mestre i poeta Josep Serra Busquets –qui com Fort va ser regidor de Cultura a l'Ajuntament de Mollet, i una de les persones de confiança que el van animar a publicar.