La marxa de torxes de Mollet Feminista posa el focus en la 'violència institucional'

L'habitatge, l'avortament o les migracions van ser punts rellevants del discurs, en un acte que va passar pels Mossos, els jutjats i l'Ajuntament

Societat

La marxa de torxes de Mollet Feminista posa el focus en la 'violència institucional'
La marxa de torxes de Mollet Feminista posa el focus en la 'violència institucional'

Una marxa de torxes feminista va recórrer els carrers de Mollet dissabte al vespre per clamar contra la violència masclista. Mig centenar de persones es van aplegar a Ca l'Estrada i van seguir el traçat que va fer parada davant la comissaria dels Mossos d'Esquadra, dels jutjats i de l'Ajuntament de Mollet, per posar el focus en la "violència institucional".

"Si és veritat que són els homes qui ens maten, hi ha unes institucions que ho permeten. A banda de reivindicar que estem fartes que ens matin, que ens violentin, que ens violin, que ens agredeixin i que ens assetgin, volem fer un crit d'atenció als poders públics. No es fa tot el que es podria fer", deien, megàfon en mà, a l'arrencada de la mobilització.

L'habitatge, l'avortament o les migracions van ser punts rellevants del discurs que les organitzadores van anar explicant en les diferents parades. Sobre l'habitatge, apuntaven que és un dret "vulnerat" i hi afegien: "Les dones estem sobrerepresentades tant en la lluita per l'habitatge com en els processos de desnonaments". En aquest sentit, explicaven que les jornades reduïdes, les càrregues de cures i de treballs reproductius o l'economia submergida "desencadenen en una feminització de l'emergència habitacional i energètica".

Pel que fa a l'avortament, també lamentaven que "no és un dret garantit en el 61,8% dels casos dels Països Catalans, que es deriven a la sanitat privada". L'objecció de consciència dels metges és, segons apuntaven, elevadíssima, d'un 42%. Per tot plegat, demanaven: "Volem avortament lliure, gratuït i arreu".

Per últim, també van exigir "la derogació de la llei d'estrangeria i d'altres instruments jurídics que impedeixen el dret legítim a migrar". Aquesta llei "dificulta el reagrupament familiar, així com la denúncia de violència masclista per part d'aquelles que es troben en situació irregular", apuntaven davant de l'Ajuntament.

Foc, present a l'acte

La marxa va estar protagonitzada pel foc de les torxes de les participants, així com pel foc de l'akelarre final a la plaça de l'Ajuntament. "Sempre s'ha vinculat el feminisme a les bruixes i el foc n'és molt representatiu", deien des de Mollet Feminista. També hi afegien que "el foc és la simbologia per cremar això", referint-se a la violència masclista i a la ràbia i la fúria que els hi provoca.

Edicions locals