El Govern demana al TSJC ampliar l'ús del certificat covid per a la restauració, els gimnasos i les residències

A més, la Comissió de Salut Pública de l'estat estudia tancar els bars a les 23 h i l'oci a la 1 h

Societat

Intervenció de la portaveu, Patrícia Plaja
Intervenció de la portaveu, Patrícia Plaja | Govern

ACN

El Govern de la Generalitat demanarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que validi l'ús del certificat covid per accedir a la restauració, els gimnasos i les residències de gent gran. Ara mateix només s'utilitza per a l'oci nocturn i els banquets amb ball.

La voluntat del Govern és que aquesta ampliació de l'ús del passaport entri en vigor aquest divendres. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha assegurat que es tracta d'una mesura "per evitar noves restriccions", i ha remarcat que no obliga a la vacunació, ja que també es pot acreditar la no infecció amb un PCR o un test d'antígens. El Procicat està reunit per acordar la lletra petita de la mesura.

Estudien tancar els bars a les 23 h i l'oci a la 1 h

D'altra banda, la Comissió de Salut Pública –on hi ha representades les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat– estudia elevar els llindars de risc de contagi de la covid-19 i tancar la restauració a les 23 h i l'oci nocturn a la 1 h. Segons publica La Vanguardia i han confirmat fonts del Ministeri de Sanitat a l'ACN, la comissió té sobre la taula un nou document que proposa augmentar els llindars dels nivells de risc actuals per assolir un major control de la covid. I és que si s'aprova el document, l'Estat se situaria ara en un nivell de risc mitjà –actualment, els nivells de risc es consideren baixos– amb entre 100 i 300 casos per cada 100.000 habitants. En aquest cas, es proposa el tancament de bars i restaurants a les 23 h i el de les discoteques a la 1 h.

Segons han explicat les mateixes fonts, la proposta l'han elaborat tècnics de la Comissió de Salut Pública atès que algunes comunitats han demanat algunes restriccions en aquesta línia. En tot cas, matisen, el document d'actuacions de resposta coordinada és un document de recomanacions que els governs autonòmics poden aplicar, o no, als seus territoris.

D'acord amb la informació que publica La Vanguardia, la revisió a l'alça dels llindars dels indicadors d'incidència de la malaltia estan justificats per la situació epidemiològica actual, amb un descens de la proporció de casos greus i els alts índex de vacunació.

Els tècnics plantegen elevar el risc baix de 50 a 100 casos per cada 100.000 habitants, el risc mitjà de 100 a 300, el risc alt de 300 a 500 i el risc extrem a més de 500 casos.

Edicions locals