Iniciativa per donar una nova vida als ordinadors en desús

L'Ajuntament de Mollet i l'ONG Labdoo demanen portàtils vells per sanejar-los i donar-los a persones vulnerables

Societat

Raúl Broto i Elena Parpal durant la roda de premsa
Raúl Broto i Elena Parpal durant la roda de premsa

L'Ajuntament de Mollet ha creat un nòdul al Mollet Hub per rebre ordinadors vells de ciutadans i empreses per donar-los una nova vida i lliurar-los a persones amb vulnerabilitats, principalment vinculades a l'educació.

Un dels principals objectius d'aquesta iniciativa que es fa de la mà de l'ONG Labdoo és "entomar l'economia circular amb un vessant social per ajudar a qui més ho necessita", ha dit el regidor d’Ecologisme i Transició Energètica, Raúl Broto. L'altra gran fita és "lluitar contra l'escletxa digital", hi ha afegit l'edil, qui també apuntava: "Pràcticament tots tenim mòbil, però en aquesta societat digital, el mòbil no és suficient per fer-ho tot".

En aquest sentit, Broto, qui alhora és regidor d'Educació, ha explicat que durant el confinament es va detectar que "hi havia alumnes que havien de fer els deures amb el mòbil. Això no es pot permetre i hi hem de posar el nostre gra de sorra".

A la recerca de portàtils i de voluntaris

Un cop anunciat el projecte, ja està en marxa la recerca d'equips informàtics així com de voluntaris. Les persones o empreses que ho vulguin poden fer arribar els seus ordinadors –preferiblement portàtils– al Mollet Hub o, quan aquest estigui tancat, a la seu de la Policia Local.

Per rebre'n més, l'Ajuntament preveu fer "una campanya específica per a empreses de Mollet i del Baix Vallès, perquè si han de renovar equips o tenen equips que no estan utilitzant, puguin fer-los entrar en aquesta iniciativa", ha avançat Broto.

Però, d’altra banda, també serà molt important l'equip de voluntaris, que seran els encarregats, entre d'altres, de buidar els ordinadors i instal·lar-los el nou sistema operatiu lliure (Ubuntu). Ho faran en hackatons o jornades de feina compartida. Per fer-se voluntari cal enviar un correu a [email protected].

Per últim, engegarà el procés de donació. Els primers beneficiats seran els alumnes vulnerables que no disposin d'ordinador. Posteriorment, s'ampliarà a les entitats del tercer sector i les persones vulnerables que tinguin detectades. Per últim, també podrien beneficiar-se d'aquest projecte persones individuals de la ciutat que compleixen amb uns certs criteris de vulnerabilitat.

Broto també ha assenyalat que volen que hi hagi un compromís de bon ús dels portàtils. Per aquest motiu, hi haurà la possibilitat que "aleatòriament reclamem l'equip per comprovar que s'ha fet un bon ús, que encara el tenen i que tot funciona bé", ha dit el regidor.

Només cal que l'ordinador arrenqui

Elena Parpal, membre representant de Labdoo, ha detallat que "un ordinador vell que no tira amb Windows, el saneges i pots fer-lo eficient i potent ràpidament, com ho era quan el vas comprar". Els requisits per donar el portàtil són que arrenqui i que tingui almenys 1 GB de RAM. També demanen que portin el carregador i que cada donant hi indiqui el seu correu electrònic, perquè d'aquesta manera rebrà missatges sobre el procés del seu portàtil fins que arribi a un nou propietari.

Després d'anys de feina, Labdoo ha arribat a 142 països i ha reutilitzat més de 33.000 dispositius. Amb tot, Parpal ha explicat que aquesta iniciativa fundada per un català no era gaire coneguda a casa i sí que ho era sobretot a països de l'Àfrica. Amb el confinament, van detectar que hi havia mancances d'ordinadors a Catalunya i que, malgrat l'esforç de les institucions per reduir l'escletxa digital en els alumnes, "encara hi queda molta gent fora, com els centres de menors, els CRAE, els refugiats, la gent vulnerable...".

Edicions locals