El llibre del molletà Àlex Aguilera, un llegat i una eina per a cinèfils

'Entrevistas con directores del cine fantástico' inclou el testimoni de 52 directors que han passat per festivals com el de Sitges

Cultura

El llibre del molletà Àlex Aguilera, un llegat i una eina per a cinèfils
El llibre del molletà Àlex Aguilera, un llegat i una eina per a cinèfils

El molletà Àlex Aguilera –president del Grup d'Activitats Culturals (GAC)– presentava divendres a la Biblioteca de Can Mulà el seu llibre Entrevistas con directores del cine fantástico, escrit conjuntament amb el madrileny José Luis Salvador Estébenez i el valencià Carlos Durbán.

Els lectors trobaran entrevistes a 52 directors del cinema fantàstic que han passat per l'estat en els darrers 30 anys. Bona part de les entrevistes han estat realitzades per Aguilera al Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges, tot i que també s'inclouen d'altres fetes a ciutats com València, Madrid i Bilbao.

De trets diferencials, l'autor molletà en ressaltava dos durant l'acte a la biblioteca. Un d'ells és el fet que sigui en llengua castellana, ja que "molts dels llibres –d'entrevistes de cinema– que han aparegut els darrers anys són en llengua anglesa i molts ni s'han traduït". L'altre és el fet que inclou moltes entrevistes "inèdites", fins i tot de directors que han passat per Sitges o per altres festivals de l'estat i que "pràcticament no hi ha declaracions d'ells". En aquest sentit, posava l'exemple de Walter Hill, director de Warriors i guionista d'Alien, que "va venir el 2009, va recollir el premi a Sitges, li van fer tres preguntes i va marxar", i, segons apuntava Aguilera, gairebé no va quedar empremta als mitjans de comunicacions sobre el seu pas per Catalunya amb entrevistes o declaracions seves. Aquest llibre, però, sí que inclou una entrevista a Hill.

Entre els directors que protagonitzen el llibre, Aguilera en ressalta sobretot a tres: Tobe Hooper, Stuart Gordon i Peter Jackson. De Jackson, "potser el més important de tots", va explicar que el 1992, "quan va estrenar la seva tercera pel·lícula, Braindead, va venir a Sitges i un amic meu –un dels coautors– el va poder entrevistar quan no era conegut a escala internacional. Ara seria impensable poder entrevistar-lo d'una manera una miqueta llarga".

Cuinat al confinament

Amb el confinament pandèmic, els tres autors van pensar a fer un recull de la gran quantitat de material que tenien per "evidenciar el pas d'aquests directors pel nostre país". L'objectiu de tot plegat era deixar "un llegat" per a cinèfils que hi trobaran "una eina per poder conèixer més a directors importants dels quals es coneixen els seus títols, però potser no tant els seus noms".

El segon llibre d'Aguilera

Entrevistas con directores del cine fantástico és el segon llibre que publica Àlex Aguilera i que és complementari a la seva primera obra, Directores del género fantástico 1904-2004. El desembre del 2004 va presentar a Sitges el seu primer volum, que "era un recull dels 275 directors més importants que hi ha hagut al llarg de la història del cinema fantàstic".

El GAC encara el 2022 amb "incertesa"

Que Àlex Aguilera és un apassionat del cinema, és evident. Sense ser aquesta la seva professió, ha fet del setè art "una afició avançada" a la qual li dedica moltes hores cobrint festivals cinematogràfics, fent crítica en webs especialitzats i altres col·laboracions que hi sorgeixen. Alhora, Aguilera és el president del Grup d'Activitats Culturals (GAC), una entitat molletana que durant anys ha ofert propostes culturals relacionades amb l'audiovisual, com és el cas del FantasMoll, la Mostra de Cinema Fantàstic de Mollet.

Si amb la pandèmia es va cuinar el llibre, amb el mateix confinament es va aturar l'activitat de l'entitat, que ara mateix encara el pròxim any sense tenir gaire clar què programaran. "Volem que la gent surti de casa i pugui anar al cinema i al teatre, però és un període d'incertesa", deia el president del GAC, qui alhora celebrava que al final de la presentació del llibre es van poder projectar alguns curtmetratges: "És una manera de complementar l'activitat que hem fet altres anys, però ens agradaria fer una altra cosa més gran".

Edicions locals