'Quan s'esborren les paraules', un llibre de Rafel Nadal per 'fer viure eternament' els éssers estimats

La Llibreria L'Illa ha rebut l'escriptor gironi aquesta tarda, qui hi ha signat el seu llibre als lectors que hi han passat

Cultura

'Quan s'esborren les paraules', un llibre de Rafel Nadal per 'fer viure eternament' els éssers estimats
'Quan s'esborren les paraules', un llibre de Rafel Nadal per 'fer viure eternament' els éssers estimats

L'escriptor gironí Rafel Nadal ha signat aquest dimarts a la tarda a la Llibreria L'Illa de Mollet el seu llibre recentment publicat, Quan s'esborren les paraules (Columna).

Es tracta del volum que tanca la seva trilogia sobre memòria familiar, al costat de Quan érem feliços i Quan en dèiem xampany, i en el qual Nadal intenta explicar a través de la malaltia de la seva mare, "que té aquesta malaltia que els roba la memòria i els records", i a través de la mort del pare, un món que s'acaba.

A la vegada, també parla del món "que està arribant", i l'autor s'hi sent part de tots dos. El primer món és el de la seva infantesa i adolescència; i del segon món, que defineix com el dels seus nets, ell també en vol formar part: "Ells en seran més protagonistes que jo, però jo crec que encara puc compartir amb ells aquesta vida, aquest món i aquests anys que venen".

Nadal, qui creu molt "en aquesta idea tan maca que diu que mentre que algú ens recorda, encara vivim", escriu aquest llibre "perquè els meus nets em facin reviure quan em recordin, a mi i als meus pares, als meus avis i als meus besavis". "Es tracta de què no es trenqui el fil de la memòria, que jo crec que és molt important", hi afegeix l'escriptor. En aquesta línia, també ha creat aquesta obra "amb la il·lusió que els lectors, quan el llegiu, veient com jo faig reviure els meus, feu reviure els vostres i els traspasseu als vostres descendents, perquè ells els facin viure eternament".

Pel que fa a l'alzheimer, apunta que tampoc no explica a fons la malaltia que pateix la mare, però sí que tracta "com la malaltia representa el trencament de la memòria i com hem de lluitar perquè aquesta memòria no es perdi". També assenyala que els lectors hi trobaran "molta tendresa" i "la realitat del dolor de la malaltia", i recorda la mare com "una dona molt forta i molt culta", però que "ara porta cinc anys que ni ens coneix a cap dels 12 fills, ni diu una sola paraula".

Hi vol tornar per presentar la novel·la

Rafel Nadal ja va ser a la Llibreria L'Illa el juny del 2020 per signar el llibre Mar d'estiu. Una memòria mediterrània. L'autor destaca que a la llibreria molletana sempre s'hi ha sentit "molt ben acollit" així com que sempre que ha pogut hi ha presentat les seves novel·les. També diu: "On hi ha una llibreria amb el criteri que té aquesta casa, no pots deixar d'anar-hi".

En aquest cas, en campanya nadalenca, hi ha volgut passar per signar llibres amb la voluntat de tornar-hi "de cara a Sant Jordi" per poder fer una presentació de l'obra.

Edicions locals