L'Ajuntament de Mollet pagarà una pensió a una família molletana després que avui hagi estat desnonada

Desenes de persones s'han mobilitzat per donar-los suport i demanar una solució habitacional per a la família desnonada

Societat

Jaume I primer ha estat un dels carrers per on ha passat la mobilització
Jaume I primer ha estat un dels carrers per on ha passat la mobilització

La mobilització social d'aquest migdia ha tingut finalment resposta per part de l'administració local. La Vasi i la seva família dormiran en un apartahotel de la Llagosta, costejat per l'Ajuntament de Mollet, després que avui s'hagi efectuat el seu desnonament.

A les 12 h s'esperava la comitiva judicial i els Mossos d'Esquadra per desnonar una família del número 63 de Gaietà Vínzia. Amb mitja hora de retard hi arribaven i hi trobaven desenes de ciutadans que volien donar suport a la família i clamaven contra la "inacció" de les administracions. "Ja haurien de ser en un pis social, haurien de tenir ja una alternativa habitacional per part de serveis socials i no hauríem d'haver arribat fins aquí", deien membres de la PAH, megàfon en mà, des de la finestra del pis que minuts més tard ha estat desnonat.

Membres de la PAH a la finestra del pis desnonat, abans que arribés la comitiva judicial

El desnonament no ha tingut cap complicació. De fet, des de la Plataforma d'Afectats per l'Habitatge ja explicaven en tot moment –i així li han fet saber als Mossos d'Esquadra quan han arribat– que, tractant-se d'un pis d'un particular, no hi posarien cap resistència. En aquest sentit, des de la finestra també havien dit, durant l'espera a la comitiva judicial: "No hi som aquí per aturar el desnonament, sinó per trobar una solució".

Un cop produït el desnonament, tots han marxat cap a l'Ajuntament, pel mig de les calçades de carrers com Vínzia, Jaume I o l'avinguda Llibertat i encapçalats per una pancarta que precisament reclamava: 'Solució per a Vasi. Alternativa habitacional digna'.

A la porta de la Casa de la Vila, han fet un tímid intent d'entrar a l'Ajuntament, aturat per la Policia Municipal. Però també s'ha valorat acampar-hi fins que el consistori hi trobés un lloc perquè aquesta família hi pogués dormir. Més tard, serveis socials ha fet entrar la Vasi per reunir-s'hi i trobar-hi una solució.

Concentració a la porta de l'Ajuntament de Mollet

Finalment, l'Ajuntament ha accedit a pagar-los una pensió en un apartahotel a la Llagosta fins a tenir una resolució de la Mesa d'Emergència. Des que la Mesa d'Emergència resolgui el cas en qüestió fins que els ofereixi un pis –en cas que la resolució sigui positiva– poden passar mesos. Amb tot, Juanjo Ramón, portaveu de la PAH Mollet, assegura que no pateixen pel que pugui passar en aquest impàs de temps, ja que intentaran activar altres mecanismes com el Reallotgem i, alhora, tenen el "compromís de l'Ajuntament de què no els deixaran al carrer".

"Cap immobiliària volia fer-los un contracte"

La Vasi i la seva família vivien des de fa més de deu anys en aquest pis al qual els propietaris no han volgut renovar el lloguer per poder recuperar el seu habitatge. Això, però, va esdevenir un problema d'accés a l'habitatge "perquè cap immobiliària volia fer-los un contracte, bé per falta de garanties econòmiques, bé perquè ja sabem molt bé el que costa que a aquesta ciutat es facin lloguers depenent de la raça o el país", apunten des de la PAH, tenint en compte que la Vasi és de Romania. A més, la pandèmia els va deixar en una situació de vulnerabilitat, ja que la font d'ingressos familiar és un petit bar que gestionen, i això ha agreujat el seu context.

Edicions locals