El PSC alerta que els pressupostos de la Generalitat retallen les partides de sanitat i reactivació industrial

Els socialistes del Vallès Oriental proposen que s'hi incloguin inversions en elements sonoreductors a la C-17 i als accessos de la C-59

Política

Jordi Terrades i Mireia Dionisio a la seu del PSC del Vallès Oriental, a Granollers
Jordi Terrades i Mireia Dionisio a la seu del PSC del Vallès Oriental, a Granollers

"Els pressupostos del govern Aragonès no són expansius, com ens volen fer creure, sinó que la proposta per a 2022 és menor que la de la liquidació del pressupost 2020". Aquest és l'argument que exposava el diputat del PSC al Parlament, Jordi Terrades, per presentar-hi l'esmena a la totalitat, així com es mostrava molest perquè "el president no hagi volgut parlar amb el partit més votat de Catalunya".

Terrades reconeix que la despesa ha crescut –en més de 5.000 milions d'euros– però assegura que és "gràcies a les aportacions a fons perdut de l'Estat i als fons Next Generation. Aquesta despesa que es planteja, en realitat són els recursos que ja ens hem gastat en els anys 2020 i 2021", insisteix. De fet, Terrades assegura que els pressupostos proposats per a 2022 redueixen un 21% la inversió en polítiques de Salut, no inclouen el pla de xoc social anunciat, no arriben al 2% en Cultura i "només dediquen 49 milions a la reactivació industrial, quan el 2010 eren el triple".

A més, el diputat socialista granollerí alerta que l'endeutament ha passat dels 35.000 milions el 2010 als 82.000 de 2021.

L'altra representant del PSC del Vallès Oriental al Parlament, la molletana Mireia Dionisio, posava sobre la taula "demandes del territori que no s'han contemplat als pressupostos. Volem que el govern compleixi els compromisos i tregui temes que fa anys que té al calaix", deia. Així, el PSC ha presentat esmenes parcials a les inversions reals per a la comarca, basades en tres eixos –infraestructures, escoles i habitatge social–, i que suposen uns 7 milions d'euros.

El PSC proposa incloure partides per a millores a la C-59 a Caldes i Sant Feliu de Codines –el projecte executiu està redactat des de 2017–; asfalt sonoreductor i pantalles acústiques a la C-17 a l'altura de Mollet, controls semafòrics a la C-1415b a Caldes i Santa Eulàlia de Ronçana, i la licitació i inici de les obres de la variant C-1413 entre Sentmenat i Caldes.

Pel que fa a la inversió en escoles, els socialistes vallesans reclamen la reforma integral de l'Escola Sagrada Família de la Llagosta, la rehabilitació del Centre d'Adults i l'eliminació de barreres arquitectòniques a l'INS Marina també de la Llagosta. A més, recorden la necessitat de renovació del sistema d'abastament d'aigua potable i sanejament de l'Escola Joan Salvat Papasseit de Mollet.

En l'apartat d'habitatge, volen partides per a l'inici de la construcció dels 80 habitatges social "promesos des del 2009" al barri de Can Borrell de Mollet, i per a la creació de 18 habitatges a l'antiga Caserna de la Guàrdia Civil a Moià. Finalment, també demanen que s'incorpori la partida per a un escorxador modular de baixa capacitat al Moianès.

Partides genèriques per a la ronda Sud

En el doble vessant de diputat i regidor de l'Ajuntament de Granollers, Terrades es referia a l'aprovació fa unes setmanes de la proposta no de llei socialista sobre la ronda Sud i considerava que, un cop superats tots els tràmits burocràtics –uns 4 mesos, deia–, hi haurà pressupost de les partides genèriques per a començar a fer-hi actuacions, com l'asfalt sonoreductor i la instal·lació de radars i de sistemes de lectura de matrícules per evitar el trànsit de vehicles pesants.

Pel que fa a les inversions reals previstes a Granollers en la proposta de pressupostos del Govern català, Terrades es mostra "satisfet que els compromisos es compleixin", però torna a atribuir el mèrit al govern socialista de Pedro Sánchez: "L'ampliació de l'hospital forma part del fons Covid que va destinar l'Estat a Catalunya". I, en l'àmbit sanitari, Terrades lamentava que "l'Hospital de Mollet estigui infradotat, sobretot pel que fa a l'UCI. Hi ficarem la banya", deia.

Edicions locals