La immigració dels 60, al centre del nou llibre de Josep Serra

'Una caja con candado' és la seva primera novel·la en castellà i la presentarà dimarts al Casal Cultural

Cultura

Josep Serra
Josep Serra | S.C.

L'escriptor molletà Josep Serra Busquets presentarà dimarts a les 19.30 h al Casal Cultural la seva primera novel·la en castellà, en un acte que comptarà amb la participació de Noemí Fernández. Es tracta d'Una caja con candado (Editorial Autografia), un llibre creat fa tres dècades i que està escrit en castellà "perquè la història que s'explica la vaig sentir durant molt de temps en castellà", assenyala Serra.

El molletà ha novel·lat una història real a partir de la qual hi sorgeixen reflexions sobre les migracions a Catalunya a la segona meitat del segle XX. "Immigrar a Catalunya des d'Espanya no era tan senzill", apunta l'autor.

Els lectors descobriran un adolescent que, contra la seva voluntat, va haver de traslladar-se del sud d'Espanya fins al Maresme. "No hi volia marxar, perquè allà tenia feina, tenia els amics i perquè el fotien lluny de la família", diu l'escriptor, qui es mostra convençut que amb aquesta novel·la s'hi veuran reflectides moltíssimes persones que van viure processos migratoris semblants els anys 60 cap a Catalunya. Una immigració que a casa nostra "també va tenir mala fama", hi afegeix.

Una caja con candado és un llibre a dues veus. La del protagonista, que s'explica a través d'uns textos guardats precisament en aquesta caixa, i la de la persona que en fa la descoberta i que hi reflexiona i intenta ubicar cada cosa que llegeix i descobreix.

Per intentar explicar la migració d'aquesta família, Josep Serra destaca que en un passatge de la novel·la el protagonista li pregunta a la mare: "Per què hi hem vingut?". Mentre que la mare li respon: "Perquè allà els tenim a tots, però no hi tenim res".

Edicions locals