La casa dels molletans il·lustres

Dimecres, en el marc de la tercera Trobada d'Amics de Jordi Solé Tura, es descobria una placa a l'edifici on va nèixer, actual Casa del Pintor Abelló

Societat

El número 88 del carrer Lluís Duran és un indret especial. Actualment és l’adreça de la Casa del Pintor Abelló, però també és l’indret on va néixer el mateix col·leccionista i, vuit anys més tard, el polític i jurista Jordi Solé Tura; els dos primers molletans que van rebre la medalla d’or de la ciutat. Dimecres, coincidint amb l’aniversari del naixement del qui va ser ministre de Cultura, se celebrava la tercera Trobada d’Amics deSolé Tura i es descobria una placa commemorativa a la casa natal.

La vídua del polític, Teresa Eulàlia, hi llegia fragments del diari que Solé Tura va començar a escriure als 15 anys i assegurava que ell sempre recordava els seus orígens molletans. “Emocionalment es refugia va a Mollet, on sempre va mantenir els amics d’infantesa”, explicava el seu fill, Albert Solé, que afegia un record: "Quan el van fer ministre, allà a Madrid, em va dir 'però si jo sóc un former de Mollet'". Precisament, dimecres, a la trobada, també es feia un recorregut per espais de la ciutat destacats en la trajectòria de Solé Tura, com el forn de Berenguer III on va treballar de jove.

L'alcalde, Josep Monràs, explicava que l'acte d'enguany dels Amics de Solé Tura havia estat "diferent, amb un recorregut explicat per les persones que el coneixien, tot recuperant la memòria oral". En aquest sentit, Albert Solé destacava la importància de traslladar el llegat del seu pare a la gent jove. Teresa Eulàlia hi afegia que no es tractava d'explicar la vida del seu marit, sinó "d'una generació que va veure clar que calia canviar el sistema dictatorial".

Segons la vídua de Solé Tura, amb la situació actual, el polític i jurista "patiria molt, perquè s'està transformant un model de societat solidària per un de caritativa; i ell volia que tothom tingués oportunitats".

L'acte es va acabar amb una visita al Museu Abelló. Monràs recordava unes paraules del pintor i col·leccionista: "La casa era l'única edificació d'un carrer ple de fang i molt fred. Qui hauria dit que d'aquella casa sortirien les dues primeres medalles d'or de la ciutat!".

Edicions locals