L'Ajuntament projecta actuacions per millorar la circulació de bicicletes i VMP

Una de les que es preveu és un carril segregat a avinguda Rivoli que connecti l'Hospital amb la zona esportiva dels Germans Gonzalvo

Societat

L'Ajuntament projecta actuacions per millorar la circulació de bicicletes i VMP
L'Ajuntament projecta actuacions per millorar la circulació de bicicletes i VMP

Laura Ortiz

L’Ajuntament preveu dur a terme diverses actuacions per millorar la circulació de bicicletes i Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) a la ciutat, unes intervencions que tenen un pressupost d’1.092.170 euros.

Aquesta setmana, el Consistori ha tret a concurs la redacció dels projectes i de les direccions d’obres de desenvolupament del Pla director de la bicicleta. El document inclou quatre actuacions, entre les quals la instal·lació de l’aparcament segur per a bicicletes a l’estació de França (Mollet-Sant Fost), executada fa uns mesos.

Les altres tres intervencions previstes en el document són la construcció d’un carril segregat de 870 metres de longitud a l’avinguda Rivoli, la connexió i ampliació en més de 3 km de la xarxa ciclista al polígon industrial de Can Magarola i la creació de carrers de convivència entre vehicles i bicicletes i VMP, on s’habilitaran elements per calmar el trànsit com ara plataformes elevades i se senyalitzaran 14 quilòmetres de vies urbanes.

Carril segregat a Rivoli

L’actuació amb un cost més elevat és la creació d’un carril bici segregat, que se situaria a la mitjana de l’avinguda Rivoli –actualment enjardinada– i que permetria connectar la zona de l’Hospital (on hi ha un carril bici fins al carrer Sabadell) amb la zona esportiva del camp  de futbol dels Germans Gonzalvo i les pistes d’atletisme. “Habilitar el carril a la mitjana de la calçada permet que no s’hagi de tocar ni voreres ni espais d’aparcament”, explica el regidor de Mobilitat, Juanjo Baños. Aquesta intervenció té un pressupost de 793.731 euros i un termini d’execució de cinc mesos.

Una altra de les actuacions consisteix en l’execució de diversos carrils bici al polígon de Can Magarola per donar continuïtat als trams ja existents. En concret, als carrers del Ferro, i d’Octavi Lecante, entre el carrer del Coure i l’avinguda Can Magarola. En aquest cas, l’execució es faria en dos mesos i el pressupost seria de  49.327 euros.

Per acabar, el document que s’ha tret a concurs inclou la reurbanització d’una dotzena de cruïlles de la ciutat on bicicletes i vehicles comparteixen l’espai de circulació. “Hi ha espais on els ciclistes són més vulnerables i cal prendre mesures per salvaguardar la seva seguretat“, indica Baños. Aquestes mesures serien elevar l’asfalt a l’alçada de les voreres i crear quatre rampes d’accés i senyalitzar les cruïlles amb pictogrames de bicicleta i de velocitat màxima 30 km/h. L’execució d’aquesta reurbanització de cruïlles tindria un termini de quatre mesos i un pressupost de 230.992 euros.

A l'espera del Pla Director de la Bicicleta

Tot i que el document que s’ha licitat porta per títol Desenvolupament del Pla director de la bicicleta, el regidor Juanjo Baños assegura que es tracta d’actuacions prèvies a l’espera d’aprovar el pla director.  “Aquestes intervencions ja havien estat plantejades feia temps amb la participació de col·lectius d’usuaris i teníem clar que s’havien de fer”, diu Baños, que justifica que s’hagi fet aquesta licitació abans d’aprovar el pla director. “Hem licitat ja la redacció dels projectes per aconseguir fons dels ajuts europeus Next Generation, perquè si no hi ha projecte redactat no hi podrem optar”, assegura el regidor, qui afegeix que les actuacions previstes “s’executaran quan hi hagi disponibilitat pressupostària”.

Baños apunta que els tècnics estan enllestint el Pla Director de la Bicicleta, que té com a objectiu estructurar i planificar la infraestructura ciclista de la ciutat, i donar resposta a les necessitats de mobilitat ciclista i de Vehicles de Mobilitat Personal (VMP).  “Al ple municipal em vaig comprometre a presentar el document a la resta de grups municipals perquè hi puguin fer aportacions i així es farà”, assegura Baños. El pla es posarà a exposició pública perquè la ciutadania pugui consultar-lo i fer-hi suggeriments i acabarà sent aprovat definitivament pel ple municipal. Baños no es vol aventurar a posar una data, però indica que la seva voluntat és que la planificació pugui estar aprovada abans d’aquest estiu.

Edicions locals