El fons de l'Arxiu de Mollet protagonitzarà les Jornades del Centre d'Estudis Molletans

Dissabte es presentava el 37è volum de la revista 'Notes' en el marc de la festa major de Sant Vicenç

Societat

El fons de l'Arxiu de Mollet protagonitzarà les Jornades del Centre d'Estudis Molletans
El fons de l'Arxiu de Mollet protagonitzarà les Jornades del Centre d'Estudis Molletans

El Centre d'Estudis Molletans (CEM) dedicarà les 23es Jornades a l'Arxiu Històric Municipal i el seu fons. Sota el títol Mollet: fons personals, memòria col·lectiva, el CEM parlarà de personatges que han donat els seus fons personals a l'equipament municipal

Les jornades se celebraran entre el 15 i el 19 de març amb ponències sobre alguns dels personatges que han farcit el fons de l'Arxiu com Vicenç Plantada i Fonolleda, Mn. Andreu Malgà i Bonastre, Joan Ambrós i Lloreda, Martí Pou i Torrents, Joan Casals Gómez, Joan Solé Tura, Jordi Solé Tura, Joan Aliguer i Vegué i Josep Maria Suñé i Arbussà. A més, es faran visites guiades a l'Arxiu Històric Municipal.

El programa de les Jornades es donava a conèixer dissabte en la presentació del 37è volum de la revista de recerca històrica Notes, en el marc de la festivitat de Sant Vicenç, que tornava a la Sala Fiveller després que l'any passat es fes en format telemàtic a causa de la pandèmia. A l’acte van assistir l’alcalde de Mollet i president del CEM, Josep Monràs, el bisbe de Terrassa, Mns. Salvador Cristau, el rector de la parròquia de Sant Vicenç, mossèn David Abadías, el director del CEM, Jordi Bertran, i el regidor delegat del CEM, Raúl Broto.

La presentació va servir per recordar dues figures fonamentals per al CEM, que van morir l'any passat, els mossens Joan Galtés i Joaquim Brustenga. Galtés va ser impulsor de la Sala Fiveller i precursor del que seria la revista Notes i Brustenga, un dels artífexs de la constitució del Centre d'Estudis Molletans. En aquest sentit, l'alcalde, Josep Monràs, feia valdre la col·laboració que durant anys han mantingut l'Ajuntament i la parròquia de Sant Vicenç. "Hem tingut sempre la capacitat de donar-nos la mà per projectar-nos com a ciutat", deia Monràs, qui també agraïa la suma d'esforços i la col·laboració dels diversos articulistes que any rere any participen en l'edició del Notes, que ja suma més de 600 articles publicats per més de 300 estudiosos.

El director del CEM, Jordi Bertran, va fer un repàs dels articles amb què compta el volum, entre els quals Les missions populars a Mollet del Vallès (1742-1999) de la historiadora Judith Armiño; Joan Tura Ros (1912-1941) el pagès estudiós i diligent que morí a Mauthausen. Un cruel camí, una fonda absència, de Montserrat Tura; La Casa Blava (Mollet del Vallès, 1958-2006), una llibreria de conte explicada des de dins, escrit conjuntament per Glòria Arimon i Montserrat Ros; Textos testimoni d’una època, el Mollet de 1968. Un poble en plena transformació urbanística, del mestre Jaume Noró; i La Rosario de Can Gomà, protectora i memòria històrica d'aquest equipament cultural molletà, de la filòloga Glòria Arimon.

A banda d'aquests cinc articles, la revista també inclou altres articles que parlen del creixement espectacular de la Llagosta en les dècades de 1960-70; de la implicació de Mollet en les planificacions de les Nacions Unides; d'herbes remeieres de la comarca i de l'herbari de Mn. Andreu Malgà (1873-1919); de l'obra Valldeoriolf. Camps vermells, de Joan Abelló i Prat; i dels murals de l'Institut de Mollet.

Edicions locals