El TSJC obliga a canviar el lloc de concentració d'Al Huda

El tribunal considera que les manifestacions davant el domicili de Monràs poden alterar l'ordre públic

Societat

El conflicte entre la comunitat musulmana Al Huda i l'Ajuntament de Mollet podrien prendre un nou rumb. La tensió viscuda les últimes setmanes motivada per les concentracions davant del domicili de l'alcalde, Josep Monràs, podria tenir data de caducitat.

D'una banda, després que la setmana passada, el Tribunal Superior de Justícia denegués les mesures cautelaríssimes per impedir les concentracions davant el domicili de Monràs, aquest dijous el tribunal ha notificat al Departament d’Interior de la Generalitat que Al Huda haurà de canviar el lloc de les seves concentracions.  L’Ajuntament va presentar un contenciós-administratiu davant del TSJC per canviar l’emplaçament de les concentracions que aquesta associació estava fent davant del domicili de l’alcalde. Ara, el magistrat ponent estima la mesura sol·licitada per l’Ajuntament i la comunica al Departament d’Interior de la Generalitat perquè es compleixi la seva decisió. En l’argument, el magistrat estima que la proximitat de centres escolars i d’altres tipus d’instal·lacions pot generar “l’alteració de l’ordre públic”. A més a més, s’estima que cal respectar “la privacitat i la intimitat dels veïns i de les veïnes”.

A més de la via judicial, l'alcalde també va intentar evitar les concentracions davant de casa seva amb una trucada al conseller d'Interior de la Generalitat, Joan Ignasi Elena, a qui va demanar que revisés el cas "per qüestions de convivència i per la intimitat dels veïns". L’alcalde assegura que després d'aquella primera trucada la resposta del conseller ha estat "el silenci", una actitud que Monràs considera "poc respectuosa i de manca de dignitat institucional", opina.

A l'espera de les claus

Davant l'auto judicial, l’Ajuntament ha ofert la plaça Major, davant de la Casa de la Vila, com a espai perquè Al Huda faci les concentracions. Es dona la circumstància, però, que a principis d'aquesta setmana, la comunitat musulmana ja havia anunciat que cancel·lava temporalment les concentracions davant del domicili de l'alcalde. En una nota a les xarxes socials, Al Huda comunicava que els pròxims divendres 28 de gener i diumenge 30 de gener no es farien les concentracions per no provocar més molèsties als veïns.

El portaveu d'Al Huda, Ahmed Balghouch, ha avançat que les concentracions tornaran el pròxim 11 de febrer si no aconsegueixen les claus per poder entrar al local de la seva propietat. Sobre l'accés al local, l'alcalde ha dit que "això només s'ha de demanar entrant una instància al registre de l'Ajuntament que demostri que són els propietaris i a partir d'aquí no hi ha cap tipus de problema ni judicial ni administratiu", assegura Monràs, qui, amb tot, també ha dit: "El problema no és desprecintar és l'ús que se'n faci després".

Les manifestacions davant del domicili de l'alcalde van començar a principis de gener com a protesta per una nova denegació de la llicència de canvi d'ús que permeti l'obertura com a centre cultural del local que l'entitat té precintat a l'avinguda Badalona. La comunitat ha reclamat a l'Ajuntament que els deixi entrar per fer-hi manteniment i fer-lo servir com a magatzem mentre no es desencalli la qüestió dels usos del local.

Edicions locals