Els 20 anys del Mollet olímpic

La nominació de subseu dels Jocs Olímpics de 1992 va impulsar la transformació urbanística de la ciutat, que va acollir les instal·lacions de tir

Societat

El 1989, tres anys després que se sapigués que Barcelona seria l’organitzadora dels Jocs Olímpics del 92, Mollet era designada subseu olímpica. La ciutat, que competia amb altres emplaçaments com Gelida, va acollir les instal·lacions de tir olímpic, que es van construir a uns ter-renys de Gallecs propers a l’Escola de Policia.

De fet, la proximitat del centre d’ensenyament dels Mossos d’Esquadra va ser determinant perquè Mollet fos subseu. “El fet de poder reaprofitar les instal·lacions un cop acabats els Jocs va ajudar a convèncer el Comitè Organitzador de les Olimpíades de Barcelona (COOB) i la Federació Internacional de Tir”, recorda l’aleshores alcaldessa de Mollet, Montserrat Tura. Com a anècdota, Mollet es recordarà per ser la subseu on es va lliurar la primera medalla d’aquells Jocs. La va lliurar el príncep Albert de Mònaco a una tiradora coreana.

Inici del “Mollet modern”
Però per a Mollet, els Jocs del 92 no van ser només una competició esportiva sinó que van suposar el “tret de sortida del Mollet modern”, diu Tura, que reconeix que va ser un “incentiu extraordinari” per a una ciutat que en aquells moments tenia un 25% d’atur, una renda per càpita de les més baixes de Catalunya i un alt nivell d’inseguretat. “El COOB i la Generalitat hi van invertir molts diners però, a més, les obres públiques al municipi estaven exemptes d’IVA i això va suposar una empenta per a la transformació de la ciutat”. D’aquell temps són obres tan emblemàtiques com la reforma de la rambla molletana o la recuperació de Jaume I com a avinguda.

Vida 20 anys després
Dues dècades després les ins-tal·lacions de tir de Mollet continuen en ús, tot i que “ha costat molt mantenir l’activitat”, assegura el president de la Federació Catalana de Tir Olímpic, Antoni Moltó, que presumeix que la de Mollet és de les poques instal·lacions olímpiques que continua activa només a nivell esportiu. Al camp, propietat de l’Incasòl que va cedir l’ús a la federació, es disputen competicions nacionals i internacionals. Actualment existeixen unes 13.000 llicències vinculades i compta amb uns 4.000 ususaris anuals.

Jornades del CEM
Del 15 al 17 de juny, se celebraran les 15es Jornades del Centre d’Estudis Molletans, que enguany giraran a l’entorn de l’esport a Mollet. Una de les ponències serà Mollet, la subseu olímpica del 92, en què intervindran Montserrat Tura, Antoni Moltó i Jordi Plana, voluntari olímpic.

Edicions locals