L'Ajuntament de Mollet aposta per oferir cicles temàtics de cinema

L'actual Arts i Escena compta amb un cicle de films adreçats a la gent gran i se'n preveuen d'altres dedicats a la infància o a la dona

Cultura

'Manolo Montesco i Carmela Capuleto', de María Jáimez, serà el primer film del festival La GRAN pantalla!
'Manolo Montesco i Carmela Capuleto', de María Jáimez, serà el primer film del festival La GRAN pantalla!

Sergio Carrillo

La capital baixvallesana no compta amb cap sala de cinema –i a curt termini res fa pensar que això pugui canviar–, però sí que és cert que al llarg de l'any hi ha diverses projeccions. Algunes van a càrrec d'entitats locals com el Casal Cultural, el GAC o AMAM; i d'altres són programades pel consistori, normalment emmarcades en els programes d'Arts i Escena.

"El cinema és un tema que interessa i nosaltres ja en tenim iniciatives", diu la regidora de Cultura, Mercè Pérez, qui destaca que el present Arts i Escena compta amb sis llargmetratges, a banda d'altres propostes vinculades al setè art.

El pes principal del cinema en aquest programa se l'emporta el festival La GRAN pantalla, un festival barceloní que arriba, entre d'altres municipis, a Mollet i que projectarà cinc films adreçats principalment a la gent gran. Serà al Lledoner entre el 20 de febrer i el 22 de maig. "Hem programat un cicle que ens sembla molt interessant, que tracta temes de caire molt social sobre els quals ens sembla bo que la gent pugui reflexionar", diu Pérez, qui es mostra convençuda que aquest format de cicles tindrà recorregut a les programacions de l'Ajuntament.

El darrer Arts i Escena ja va iniciar aquesta dinàmica amb les tres sessions del cinefòrum anomenat Univers Berlanga i emmarcat en el centenari del director Luis García Berlanga. En aquesta línia, la regidora avança: "Probablement farem cicles de cinema dedicats a la infància, a la dona...".

De la Fiveller al Mercat Vell

La regidoria de Cultura aposta per projectar majoritàriament pel·lícules que no siguin tan comercials. "Això no treu que nosaltres no tinguem al cap programar alguna pel·lícula comercial al Mercat Vell, que és on tenim condicionat per poder fer cinema", afegeix Pérez.

L'emplaçament que el consistori va trobar i va provar a partir del 2018 per programa cine comercial va ser la Sala Fiveller, un cicle que cloïa la primavera del 2020, just amb l'inici de la pandèmia, i que de moment no ha tornat. "Ho estem valorant i veurem si el reprenem", diu Pérez, qui no està gaire satisfeta amb l'afluència de públic que van rebre els llargmetratges a la Fiveller.

Per la seva banda, el coordinador de la sala, Toni Amaya, considera positiva l'oferta que va fer l'Ajuntament a la Fiveller per disposar de cinema regular a la ciutat i en destaca els preus populars. "Va ser un projecte que es va acabar, però estaríem disposats a tornar a arribar a un acord", hi afegeix Amaya.

El Cicle Gaudí, encara inexplorat

Una opció per apropar el cinema a la capital baixvallesana podria ser sumar-s'hi al Cicle Gaudí, amb el qual l'Acadèmia del Cinema Català hi projectaria deu pel·lícules catalanes l'any. Aquest cicle s'adreça principalment a aquelles poblacions on la ciutadania no té un accés fàcil a l’oferta en pantalla gran, ja sigui per manca de sales de cinema o bé per absència de programació catalana a les sales de cinema properes. Amb tot, no és un projecte que ara per ara l'Ajuntament tingui sobre la taula. "Tècnicament, ningú me n'ha parlat", diu Pérez. Però tampoc en tanca les portes: "En parlarem i si entra dins dels nostres paràmetres, ho estudiarem".

Edicions locals