Galiot Teatre porta el Giravolta Titelles a la fira europea de Gijón

La companyia molletana estrenarà aquest cap de setmana la versió en castellà de la 4a instal·lació

Cultura

Galiot Teatre porta el Giravolta Titelles a la fira europea de Gijón
Galiot Teatre porta el Giravolta Titelles a la fira europea de Gijón

Sergio Carrillo

La Feria Europea de artes escénicas para niños y niñas (FETÉN) de Gijón tornarà a comptar un any més amb la participació de la companyia molletana Galiot Teatre. Es tracta d'una de les fires més rellevants del sector a l'Estat i serà el lloc on en Jordi Monserdà estrenarà la versió en castellà de la seva darrera instal·lació titellaire, el Giravolta Titelles, que ja s'ha programat una trentena de vegades en català, destacant-ne la Fira de Titelles de Lleida, la Mercè Arts de Carrer o l'actuació nadalenca a Andorra.

El FETÉN –que ja ha vist en acció les altres tres instal·lacions de Galiot en passades edicions– arrenca aquest diumenge, s'allargarà fins al divendres 18 de febrer i el muntatge molletà estarà disponible des del diumenge fins al dimarts.

Amb tot, Monserdà s'hi quedarà un dia més com a programador per detectar algunes companyies que podrien participar en pròximes edicions de la Mostra Internacional de Titelles de Mollet (MITMO), una mostra que, de fet, enguany celebrarà el seu 15è aniversari. Posteriorment també portarà el Giravolta a Alacant abans de tornar a Catalunya.

Si bé és cert que a la fira d'Astúries hi poden assistir tant les escoles com el públic en general, es tracta d'un esdeveniment especialment adreçat als principals programadors internacionals –n'hi haurà més de 600–, que hi assistiran per visualitzar les estrenes de les companyies punteres de teatre d'arreu de l'Estat.

Un carrusel amb teatrets

El Giravolta Titelles va sorgir arran de la pandèmia. Tancat al taller, amb la cultura forçadament paralitzada i el confinament decretat, Monserdà va pensar a ampliar el patrimoni d'instal·lacions de Galiot Teatre.

La primera de les seves instal·lacions, Cal Titella, ha voltat per diversos països d'Europa i va superar les 300 funcions. "Era la novetat, una proposta única", recorda Monserdà, qui explica que la seva creació hi aportava un valor afegit. Tant amb Cal Titella com amb la resta d'instal·lacions, Galiot ha decidit tirat a terra la quarta paret enviant un missatge ferm al públic: "Sigueu vosaltres els protagonistes i conegueu els titelles des de l'interior".

Després de Cal Titella va arribar la Carpa Món Titella, posteriorment l'Espai Munta Titella i per últim el Giravolta Titella. Aquesta darrera instal·lació –la que estrena en castellà a Gijón aquest cap de setmana– és un gran carrusel que en comptes de portar-hi cavallets hi té construïts diversos teatrets. Els participants seran els encarregats de fer funcionar cadascun dels teatrets autòmats amb estris de cuina i de fusteria antiga. El públic serà, per tant, qui doni vida als diferents contes clàssics representats, seguint les indicacions que hi trobin.

Monserdà, qui admet que no s'acaba d'entendre gaire amb tot allò tecnològic, es congratula per la bona rebuda que tenen les seves instal·lacions entre la canalla i conclou assenyalant: "Estem aconseguint fer un viatge enrere cap a l'artesania".

Edicions locals