Neus Ballús: 'Falta que la indústria faci una aposta pressupostària cap a pel·lícules no considerades industrials'

La directora molletana defineix la victòria a la Berlinale d''Alcarràs', de Carla Simón, com a "fita històrica"

Cultura

| Quim Vives

ACN

La directora molletana Neus Ballús augura que el premi d'Alcarràs a la Berlinale és un moment que canviarà la història del cinema català. "És una fita històrica per al cinema en català i català. Portem molts anys dient que hi ha molt talent i que no cal fer el cinema en una altra llengua o en un altre país. I que no cal ajustar-se a uns paràmetres de continguts globalitzats", ha apuntat.

Per Ballús, l'èxit de Carla Simón amb Alcarràs demostra que la "singularitat" i l'"excepcionalitat" estan al costat del cinema català. "Només cal que ho mirem bé i amb efecte, com ha fet la Carla Simón", ha concretat.

Ballús, que també es va estrenar a la Berlinale amb la seva òpera prima, ha explicat que el premi de Simón és el "clímax" del cinema català després que hi hagi hagut diverses produccions que han tingut "aproximacions" en festivals internacionals. "És un moment brillant com a col·lectiu", ha assenyalat.

La directora molletana ha reivindicat que les pel·lícules que es fan amb "honestedat" i amb una "història local" també necessiten un pressupost i un suport institucional per tirar endavant. "Algunes institucions han començat a creure en un canvi del punt de vista dels cineastes. Ens falta que la indústria realment faci una aposta a nivell pressupostari cap a pel·lícules no considerades industrials", ha comentat.

Però per Ballús també cal que el públic i els espectadors canviïn la mirada cap al cinema català. "Necessitem que se superi el sentiment d'inferioritat respecte a la cultura que es produeix al país i que comencem a entendre que es fan coses de primer nivell", ha sentenciat.

Edicions locals