L'Ajuntament de Mollet instal·la una estació de control per mesurar la contaminació al centre de la ciutat
Segons les dades d'aquest sensor ubicat a la plaça Pau Casals, els nivells d'NO2 i partícules en suspensió estan molt per sota dels límits legals permesos
Mollet del Vallès
Des del mes de setembre, l'Ajuntament de Mollet està fent el control dels nivells de contaminació atmosfèrica al centre de la ciutat gràcies a la instal·lació d'un sensor de qualitat de l'aire que el Consistori ha col·locat a la plaça Pau Casals. Segons les dades d'aquest punt de control fetes públiques aquest dimarts, els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) i partícules en suspensió (PM10 i PM2,5) estan molt per sota dels límits legals permesos.
Després d'un any de la publicació del polèmic estudi d'ISGlobal que situava Mollet com la setena ciutat europea amb més mortalitat associada a la contaminació de l'aire, el govern municipal ha presentat una memòria amb les dades de contaminació atmosfèrica a la ciutat registrades el 2021 (vegeu document adjunt) amb què vol rebatre la percepció i els "neguits" que va poder causar aquell estudi, segons el govern local, "poc rigorós".
Els registres de la memòria provenen, d'una banda, de l'estació de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) que la Generalitat té instal·lada a la pista d'atletisme de la Pedra Salvadora, que, fins ara, ha estat l'únic punt de control de contaminació a Mollet. Com a novetat, la memòria també inclou les dades captades pel sensor de qualitat d'aire que l'Ajuntament va instal·lar al setembre a la plaça Pau Casals, un punt de mesurament que permet comparar els nivells de l'estació de la XVPCA, situada al límit del nucli urbà i a tocar de l'autopista AP-7, amb les del centre del municipi.
De la memòria presentada, el regidor de Justícia Ambiental, Ecologisme i Transició Energètica, Raúl Broto, destacava dues conclusions: que la mitjana anual d'NO2 i PM10 a la ciutat no supera els límits legals que marca la directiva europea i que la tendència en els últims anys (des del 2007) és descendent.
En concret, la Directiva 2008/50/CE, de 21 de maig de 2008, i el decret llei de l'Estat, marquen com a valors de referència que la mitjana anual d'NO2 i PM10 no pot superar els 40µg/m3. En el cas de Mollet, el 2021, la mitjana anual va ser de 30,63 µg/m3 d'NO2 i 24,08 µg/m3 de PM10. A més, des de 2007, la tendència és notablement descendent, amb reduccions que superen el 30% pel que fa a l'NO2 i del 50% pel que fa al PM10.
Diferències amb els mesuraments al centre
Pel que fa a les dades registrades pel nou sensor que l’Ajuntament ha instal·lat a la plaça Pau Casals, que ha tingut un cost d'uns 15.000 euros, mostra unes dades molt inferiors a les que mostra l’estació de l’AP7. Els resultats obtinguts en aquest sensor des del mes de setembre són un 65% inferiors en NO2, un 42,5% menys en PM10 i un 45% per sota també en PM2,5, en comparació amb les registrades per l’estació de mesurament de la Generalitat.
El regidor de Justícia Ambiental, Ecologisme i Transició Energètica, Raúl Broto, considera que les dades que mostra l’estació de l’AP7 estan principalment associades al trànsit d'aquesta gran via de comunicació i "no són representatives de la qualitat de l’aire a tota la ciutat de Mollet” i apunta que amb la presentació de la memòria, el govern local fa un "exercici de transparència i de rigor científic davant la ciutadania per demostrar amb dades quina és la nostra situació”.
En aquest sentit, l'alcalde, Josep Monràs, destacava que a Mollet es prenen mesures contra la contaminació atmosfèrica i acusava d'"ignorància" o "mala fe" col·lectius que "parlen de contaminació a Mollet quan hem demostrat que la qualitat de l'aire és bona", concloïa.